2024. Május 21. kedd
Fajtái -  Tünetek, gyógymódok -  Teendők
A tüdőgyulladás a tüdő fertőzéses megbetegedése (latin nevén pneumónia), mely a tüdőhólyagocskák és/vagy a hólyagok közti tér gyulladását jelenti. Gyakorisága, veszélyei, következményei, szövődményei és tünetei miatt jelentős betegség, megfelelő kezelése szükséges.

Fajtái

A tüdőgyulladás csoportosítása sokféle lehet a kiterjedés, a kórokozók, a lefolyás, valamint a kialakulás alapján – így lehet elsődleges, amikor is heveny fertőző betegség képében jelentkezik az egyébként egészséges szervezetben, de lehet másodlagos is, amikor egy meglevő tüdőelváltozásra rakódik rá (pl. tüdőtágulat, daganat, stb.). Kórokozókat tekintve okozhatják vírusok, baktériumok, gombák, ill. egyéb mikroorganizmusok.

Tödőgyulladás

Legtöbbször a felső vagy középső légutak heveny vírusfertőzése jelentkezik, s a lejjebb vándorló vírus okozza a gyulladásos tüneteket, majd erre rakódik rá egy baktérium is, mely végül is a klasszikus tüdőgyulladást idézi elő. Kiterjedés szerint beszélhetünk úgynevezett lobáris, vagyis az egész tüdőlebenyt érintő tüdőgyulladásról, vagy gócos formáról, ahol egy körülírt helyen (gócban) alakul ki.

Lefolyása is igen különböző lehet: ismeretesek úgynevezett enyhébb formák, amikor nemcsak a klinikai tünetek gyengék, hanem a gyógyulás is gyors, azonban pl. legyengült, idős szervezetben gyenge reakciókkal, tünetekkel járó forma bizony súlyos progresszív tüdőgyulladást okozhat. Ilyenkor gyakoribb a halálos forma is, mivel a klinikai tünetek nem jellegzetesek, nincs láz, hidegrázás, inkább az „öregség” tünetei kerülnek előtérbe, keringés-összeomlás, vagy más betegség alakul ki, s utólag derül fény az állapotot előidéző tüdőgyulladásra.

A hosszas ágyban fekvés (pl. legyengült, idős szervezetben inkább) szintén okozhat pneumóniát, mely a tüdő alsó lebenyében jelentkezik a rossz keringés miatt pl. szívelégtelenségben, általános leromlásban, végelgyengülésben. Számos egyéb speciális fajtája ismert még a tüdőgyulladásoknak, melyek ismerete már inkább az orvos számára jelentős.

Tünetek, gyógymódok

Jellemző a láz, hidegrázás, rossz közérzet, gyengeség, esetleg háti fájdalom, oldalszúrás, szapora felszínes légzés, arckipirulás, köhögés (száraz, hurutos, fájdalmas stb.). Mint látjuk, a tünetek sem típusosak, vagyis nemcsak a tüdőgyulladásra specifikusak. Ugyanezek a jelek előfordulhatnak vírusfertőzésben, influenzában, felső vagy egyéb alsó légúti fertőzésben, hörghurutban, mellhártyagyulladásban, stb.

A gyermekek, az idős, legyengült emberek és a krónikus betegségekkel küzdők immunrendszere gyengébb, vagyis fokozott figyelem szükséges! Az ő esetükben azonnal célszerű orvosi segítséget igénybe venni. Ugyanígy szükséges orvosi vizsgálat akkor is, ha a tünetek a hagyományos kezelés hatására (ágyban fekvés, lázcsillapítás, vitaminok, folyadék) nem javulnak 2-3 nap alatt, vagy romlanak. Ilyenkor az egyébként egészséges, erős felnőtt vizsgálata is feltétlenül indokolt. A helyszínen (otthon vagy a rendelőben) végzett vizsgálat korlátozott értékű, nem állapítható meg biztosan a tüdőgyulladás jelenléte. Ha tüneti terápiában részesültünk, rosszabbodás esetén ismételten keressük fel háziorvosunkat, aki alaposabb kivizsgálás után, ha szükségesnek látja, antibiotikumot ír fel.

S ha már terápiáról beszéltünk, szóljunk a másik fontos gyógyszercsoportról, a köptetőkről. A klasszikus tüdőgyulladás jellegzetes tünete a köhögés. A köhögés akkor hasznos, ha sikerül valamiféle váladékot felköhögni, ilyenkor úgynevezett produktív köhögésről beszélünk. Ezek megkönnyítik, meggyorsítják a köpet kiürítését a hörgőkből és a légcsőből.

E gyógyszerek bizonyos csoportja a váladékot elfolyósítva segíti elő a köpet kiürülését – ezeket nevezzük hurutoldóknak –, de számos olyan anyag is van, mely mind hurutoldó, mind köptető hatással is rendelkezik, vagyis nemcsak elfolyósítja a képződött váladékot, de segít is az eltávolításában. Fontos azonban, hogy a légúti nyákoldáshoz nemcsak a megfelelő nyákoldók szükségesek, hanem a megfelelő folyadékbevitel is!

Teendők

Fontos kiemelni, hogy a tüneti szereket recept nélkül vásárolhatjuk a patikában, de kérjünk segítséget a patikustól. Tüneti szerek a láz, fájdalomcsillapítók, torokfertőtlenítők, bizonyos hurutoldók-köptetők. Receptköteles gyógyszereket (antibiotikum, köptető) ne használjunk saját szakállra, csakis orvosi rendelvényre! A megfelelő kezeléshez hozzátartozik a fekvés, pihenés, hiszen a zajló gyulladás leküzdése hatalmas feladatot ró a szervezetre.

Előzzük meg a betegségek kialakulását: mozogjunk, sétáljunk, együnk rendszeresen, fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, igyunk napi 2-2,5 liter folyadékot (ne cukros leveket). Próbáljunk meg lazítani néha, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon. Napsütésben sétálgassunk, vegyünk napfürdőt, mely a depresszió ellen is hatásos.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés