2024. Június 15. szombat
A tüdőgyulladás még ma is az egyik leggyakoribb és legtöbb életet kioltó betegség. A legtöbb áldozatot a nagyon fiatalok és a nagyon öregek, illetve a nagyon betegek közül szedi, de senki sincs biztonságban vele szemben – figyelmeztet Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke a november 12-ei Tüdőgyulladás Világnapja kapcsán.

A tüdőgyulladás (pneumonia) sokszor kórházban fekvő betegeknél fordul elő, bár a legtöbb megbetegedés a lakóközösségeken belül alakul ki, és csak a súlyosabb állapotú vagy a valamilyen társbetegség miatt nagyobb kockázatú betegeket kell kórházban kezelni. A kórházi eredetű fertőzések nagy veszélyét jelenti, hogy ezeket általában az antibiotikumokkal szemben ellenállóbb baktériumtörzsek okozzák, ezért a betegek gyógyulási esélyei eleve rosszabbak.

tüdőgyulladás

Sokan azt gondolják, hogy a betegség kezdeti nehéz napjainak átvészelése egyet jelent a gyógyulással. Egy új svájci vizsgálat szerint azonban a gyulladásra utaló látványos tünetek (magas láz, hidegrázás) megléte esetén nagyobb arányban élik túl a páciensek, és több mint egy hónappal a súlyos tüdőgyulladás kialakulása és gyógyulása után is többen halnak meg a gyorsan javuló betegek közül.

A heves gyulladásos reakciók arra utalnak – emelte ki Beat Müller professzor, a kutatás vezetője – hogy a szervezet immunrendszere felvette a harcot a behatoló kórokozókkal szemben, és heves csatát vív a fertőzéssel szemben. A legyengült immunrendszerű betegeknél elmaradnak, vagy csak sokkal enyhébb mértékben jelentkeznek ezek az olykor félelmetes reakciók, mégis ezek a békésebbnek tűnő, gyakran idős, rossz általános állapotú személyek vannak sokkal nagyobb veszélyben.

A többnyire dohányosoknál kialakuló COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), a koszorúér-betegség, a diabétesz és a vesebetegség megléte csökkentik a tüdőgyulladásos betegek túlélési esélyeit. A dohányzás gyengíti az immunrendszert, rontja a légutak öntisztulását. A dohányosoknál állandóan fennálló gyulladás, a nagy mennyiségben termelődő köpet a fertőzések melegágya, szinte marasztalja a belélegzett kórokozókat, hogy telepedjenek ott le és szaporodjanak – mondja dr. Mucsi János, tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke.

Megfelelő táplálkozással, az ágyban fekvő betegek mobilizálásával, a dohányzás mellőzésével, az influenza és a pneumococcusok elleni védőoltások beadásával, valamint az enyhe tünetek időben történő felismerésével, és a megfelelő kezelés elkezdésével tehetünk a legtöbbet szeretteinkért.


Szerző: Vital
2010. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés