2024. Június 17. hétfő
Meghökkentő mellékeredménye van sok nőnél a fizikai edzésnek: orgazmust él át, miközben a szex egyáltalán nem jár az eszében. A jelenségről először 1953-ban látott napvilágot beszámoló, de közel 60 év alatt nemigen gyarapodtak az ismeretek róla.

Az amerikai Indianai Egyetem kutatói ezt az űrt kitöltendő nemrégiben több száz olyan nőt kérdeztek meg, akik szexuális „csúcsteljesítményt” értek el akaratukon kívül edzés közben.

edzés, orgazmus

Csaknem minden második legalább tízszer tapasztalta a jelenséget. A tudósok a vallomások révén statisztikai rangsort állítottak össze az egyes gyakorlatokról, ami szerint a leggyakrabban hasizom-erősítés okoz orgazmust: a nők 51,4 százaléka tapasztalta magán. Meglepő, de a súlyemelés áll a második helyen 26,5 százalékkal. A jóga rátája 20 százalékos, a biciklizésé 15,8, a futásé 13,2. Még a gyaloglás és túrázás is képes „csodát tenni”: a megkérdezett nők 9,6 százaléka tapasztalta magán.

Az eredményeiket a Sexual and Relationship Therapy című amerikai folyóiratban publikáló kutatók arra még nem tudják a magyarázatot, hogy miféle mechanizmus idézi elő a kéjt. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy nem ritka jelenségről van szó: a megkérdezett 370 nőt röpke öt hét alatt sikerült összetoborozni, pedig sokan közülük kifejezetten restellték a dolgot.

A tanulmánynak további haszna lehet, hogy általa sok olyan nő szerezhet tudomást a jelenségről, aki járt már hasonlóan edzéskor, és könnyebben megbékélhet magával, ha tudja, hogy messze nincs egyedül, edzésorgazmusa nem annyira abnormális, mint gondolta – adta hírül a The Sun című brit lap.


Forrás: MTI
2012. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés