2022. Július 04. hétfő
A nyakfájás foglalkozástól és kortól függetlenül sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, aminek az lehet az oka egy svéd kutatás szerint, hogy a nők sokkal stresszesebben élik meg a mindennapokat.

„Tudományos körökben állandó vitatéma, hogy miért olyan gyakoriak az izom- illetve ízületi fájdalmak és ezek miért gyakoribbak nőknél.” – mondja Anna Grimby-Ekman, a Sahlgrenska Akadémia Közegészségügyi és Kommunikációs Orvoslás Tanszékének doktoranduszhallgatója és statisztikusa. Ismert, hogy az emeléssel járó nehéz fizikai munka okozhat nyakfájást, a kevésbé megterhelő munkát végzőknél viszont más tényezők állnak a gyakori nyaki fájdalom hátterében.

nyakfájás, stressz

A kutató és munkatársainak egyetemi hallgatók körében végzett felmérése szerint a nyakfájás sokkal jellemzőbb a nőkre. Az eredmény meglepő, mivel a kutatók azt várták, hogy ebben a korosztályban körülbelül azonos számú nő és férfi szenved nyakfájásban, hiszen a tanulás azonos mértékű megterhelést jelent mindkét nem számára.

A felmérést ezért számítógépes munkát végző férfiak és nők körében is elvégezték, és itt is gyakoribbnak bizonyult a nyak- és hátfájás a nőknél, mint azt foglalkozásuk magyarázná. A kutatók szerint egyértelmű, hogy mind a számítógépes munkát végzők, mind a hallgatók esetében pszichoszociális tényezők is hatással vannak a nyaki fájdalom kialakulására.

„A stressz nagyobb fokú megélése a lány hallgatóknál gyakoribb volt, mint a fiúk esetében, és emellett úgy tűnik, hogy a fiúkhoz képest náluk nagyobb szerepe volt a nyaki fájdalom kialakulásában” – mondja Anna Grimby-Ekman.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés