2024. Április 22. hétfő
A legújabb kutatások szerint az inkontinencia, légzőszervi megbetegedések, valamint gyomor- és bélrendszeri problémák miatt szenvedő nők körében gyakrabban alakul ki krónikus hátfájás.

Az új hátfájásos esetek előfordulási aránya fiataloknál 37, középkorúaknál 39, idősebbeknél pedig 16 százalék volt. A megállapításokat az Ausztrál Női Egészségügyi Felmérés során születtek, melyben összesen 7500 nő egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel négy éven keresztül.

krónikus, hátfájás

A szakértők szerint az inkontinencia, a légzőszervi megbetegedések, valamint a hátfájás közti összefüggés a tartóizmok gyengülésének számlájára írható. A gyakori tüsszögés és köhögés gyakori tartóizom-összehúzódást okoz, ami növeli a gerincre nehezedő terhet, ez pedig hátfájás kialakulásához vezethet. Emellett a gyomor- és bélrendszeri betegségek következtében módosult hasüregi izmok is okozhatnak krónikus hátfájást.

Az összefüggések feltárása a kutatók szerint új terápiás kezelések alapja lehet, amelynek középpontjában a tartóizmok működésének javítása állhat.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés