2024. Március 03. vasárnap
Mi a közös a depresszió, a szorongásos rendellenességek és a szexuális traumák között? Egy tanulmány szerint mind szerepet játszhat az alsó húgyutakat érintő tünetek, például az inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag kialakulásában.

„A pszichiátriai társbetegségek és a szexuális trauma alsó húgyúti tünetekkel történő együttes előfordulása nagyon gyakori” – olvasható a Journal of Urology folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányban.

A Virginia Nemzetközösségi Egyetem orvosi központjának és a Hunter Holmes McGuire Veteránkórház orvosai Dr. Adam Klausner vezetésével 121 nőbeteggel töltettek ki kérdőívet húgyúti panaszaik felmérésére.

A kapott adatokat a kutatók a nem, az életkor, a rassz, a szülészeti kórtörténet, valamint a panaszokkal együttjáró pszichiátriai betegségek és a korábban elszenvedett szexuális traumák szempontjából vizsgálták. Az utóbbi két tényezőt egy közel ezerháromszáz fős kontrollcsoport adataival is összevetették.

Kiderült, hogy a húgyúti panaszokkal orvoshoz forduló nőknél gyakrabban fordult elő valamilyen pszichiátriai betegség vagy szexuális trauma, továbbá az 50 év alatti, vetélésen átesett nőknél gyakoribb volt a hiperaktív hólyag, míg az inkontinencia inkább a pszichiátriai megbetegedésekkel és a vetélésekkel mutatott összefüggést.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés