2024. Május 18. szombat
Felborítjuk az egyensúlyt -  Testtartásunk javítása

   Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A nyakfájás leginkább az ülő életmód következménye. A fájdalom gyakran felsugárzik a tarkón keresztül a fejre, szédülés, fejfájás alakul ki. Az első és legfontosabb a testtartás javítása, hiszen ez minden baj okozója.


Gerincünk szempontjából az ülés a legrosszabb testtartás, főleg ha hanyag tartásban történik. Legtöbben úgy próbálják kényelmesség tenni az ülést, hogy teljesen besüppednek a szélbe, fejüket előretolják vagy lógatják. Ilyenkor a nyaki görbület teljesen kiegyenesedik és a nyakcsigolyák abban a helyzetben rögzülnek, mint az egymásra rakott fakockák az eldőlés pillanatában, a fejet azonban fel kell emelni, hogy lássuk.

nyakfájdalom rossz testtartás

Felborítjuk az egyensúlyt

Ebben a helyzetben az egész gerinc egyensúlyi helyzete felborul, mert a gerincet alkotó építőelemek terhelése megváltozik. Normál élettani helyzetben a csigolyák és a köztük lévő porckorongok ott terhelődnek, ahol azt a legjobban bírják. Ha az egyensúlyi helyzetből kibillentjük, olyan részek kezdik viselni a terhet, amelyek kevésbé bírják azt. A megváltozott helyzetű csigolyák maguk után vonják az izmok és szalagok lefutási irányának a változását is.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyaki csigolyák és a fej előre zuhanását egyfelől az azokat összekötő szalagok passzív feszülése, másrészt a csigolyákról induló izmok aktív húzása próbálja megakadályozni. Ha ez a helyzet huzamos ideig fennáll, a nyak felső szakaszán a tarkónál a mélyen fekvő szalagok és és izmok megrövidülnek, míg a nyak alsó szakaszán az izmok és szalagok túlnyúlnak, és ebben a helyzetben próbálnak dolgozni a fej és nyak előrebillenése ellen. Ez egy idő után fájdalmas, görcsös feszülést eredményez, izomcsomók alakulnak ki.

A feszes, görcsös izmok összenyomhatnak ereket, idegeket, amelyek bizsergést, és akár karba, fejbe is kisugárzó fájdalmakat okozhatnak. A csigolyák megváltozott helyzete miatt a köztük lévő porckorongok, kisízületek, valamint az erek és idegek járatai is deformálódnak. Ez pedig még súlyosabb problémákhoz vezethet, mint például a gerincsérv, zsibbadás, izomgyengülés a karban, szédülés, fejfájás, ízületi blokkok.

Ezek oldására már speciális egyéni kezelésre van szükség, orvos, gyógytornász, manuálterapeuta segítségével. A szalag- és izomfeszülések által okozott bajok azonban jóé kezelhetők egy naponta könnyen elvégezhető tornával, tartáskorrekcióval és gyógymasszázzsal.

Testtartásunk javítása

Az első és legfontosabb a testtartás javítása, hiszen ez minden baj okozója. Először nézze meg a széket, amin ül. A szék magassága akkor megfelelő, ha ülés közben a térd alacsonyabban van, mint a csípő és legalább száz fokos szöget zár be a comb és a lábszár által alkotott szög. Jó, ha a széknek van támlája, mely megtámasztja a derekat. Ezután, ha teljesen hátul ül a széken, és a dereka is ívelt a has felé, akkor a hátát támassza meg.

Végeredményként a nyaka is éppen optimális helyzetbe kerül majd, fejét tartsa egyenesen. Előfordulhat, hogy enyhe húzódást érez közben tarkótájékon, ám ez nem baj: azt jelzi, hogy izmai megrövidültek, nyújtásra van szükségük. Karjait támassza alá, ne lógjanak, mert az további izomfájdalmakhoz vezethet a váll, nyak és kar területén.

Ha sikerült felvenni a helyes testtartást, már csak meg kell őriznie azt! Érdemes azonban óránként vagy kétóránként kissé megmozgatni a fejet jobbra-balra, előre lehajtani, oldalra billenteni a fejet, vállkörzést végezni előre-hátra, ettől az agyi vérellátás is javulni fog és a munka is jobban megy majd. Estére nem fáradnak el annyira az izmaink – és talán még arra is marad energiánk, hogy elmenjünk egy tornaterembe, jól átmozgatni magunkat.


Szerző: Mezey Gyöngyi
gyógytornász

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés