2022. November 30. szerda
A nagyobb stresszel járó munkát végző nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívroham, szélütés vagy érelzáródás, mint a kevésbé stresszes munkakörben dolgozóknál, állapították meg amerikai kutatók tíz évet felölelő megfigyelésük végén.

Michelle Albert, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa és kollégái több mint 17 ezer, átlagosan 57 éves nőt vizsgáltak1999-ben. A nők mindegyikének volt állásuk, és egyaránt voltak közöttük részmunkaidőben, valamint teljes állásban dolgozók.

munkahelyi, stressz

A tanulmány kezdete után tíz évvel a kutatók újra kikérdezték a résztvevőket, amiből kiderült, hogy a sokat követelő munkakörökben dolgozók, és azok, akiknek kisebb befolyásuk volt munkájuk tartalmára, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot. A nagy munkahelyi stresszel szembesülő nőknél átlagosan 40 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri problémák megjelenésének kockázata.

Az állás elvesztése miatti félelem is károsnak bizonyult: az ilyen nőknek magasabb volt a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és a testsúlyuk is.

Mint Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill kórház munkatársa elmondta, a stressz azért ártalmas, mert ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek a szervezetben a „harcolj vagy menekülj” utasításra olyan hormonok, amelyek emelik a vérnyomást, és növelik a gyulladásos folyamatok esélyét. Kiemelte azt is, hogy a nők gyakran olyan munkakörökben dolgoznak, ahol nincs valódi felhatalmazásuk vagy befolyásuk tevékenységükre.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés