2021. November 27. szombat
Úgy tűnik, az MRSA nevű baktérium a haszon- és háziállatok közvetítésével is megtámadhatja az embert – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói. A felmérés az American Society for Biology friss számában került publikálásra.

A MRSA fertőzés nagyon súlyos betegségnek számít, amely akár halálos is lehet. A meticillin rezisztens Staphylococcus aureus nevű baktérium nagyon gyorsan szétroncsolja, szinte felfalja az izomrostokat, így nincs más megoldás a kezelésre, minthogy a sérült részt egy műtét során kivágják. Külön problémát jelent, hogy a baktérium a legtöbb antibiotikumra nem reagál, így meglehetősen nehéz gátat szabni a fertőzés terjedésének.

A baktérium az állatorvosi rendelőkben terjed kedvencről kedvencre, s így az emberhez is eljuthat. A legújabb genetikai tesztek szerint a baktérium kutyákban fellelhető variánsa ugyanis meggyezik az ember szervezetét támadó variánssal. Szerencsére azonban a tudósok mindenkit megnyugtatnak: kicsi az esélye annak, hogy a húsevő baktérium a házi kedvencünkön keresztül jut el hozzánk. Nagy-Britanniában százból csupán egy macska, és a kutyák 2-9 százaléka hordozza a mintát. „Állatról emberre, de emberről állatra is terjedhet a baktérium. A MRSA baktérium ugyanis állatban és emberben egyaránt ugyanahhoz a családhoz tartozik” – fejtette ki Dr Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem professzora.


Forrás: Medipress
2014. 05. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés