2021. Május 08. szombat
Az emberi orrban és bőrön élősködő Staphylococcus aureus baktérium olyan súlyos betegségeket válthat ki, mint az agyhártyagyulladás és a tüdőgyulladás. Kutatók szerint a veszélyes kórokozó egy másik, szintén az orrüregben található baktérium segítségével elpusztítható.

A Staphylococcus aureus baktérium az utóbbi években különösen nagy fenyegetést jelent, hiszen egyre jobban ellenáll a ma ismert antibiotikumoknak. Az egyik legveszélyesebb ilyen baktériumtörzs a meticilin-rezisztens S. aureus, vagyis a MRSA nevű szuperbaktérium, ami leggyakrabban kórházi ápoltakat és immunhiányos betegeket támad meg.

Staphylococcus aureus , MRSA, baktérium

Japán kutatók 88 önkéntest vizsgáltak meg, akik közül hatvannál nem találtak a S. aureusra utaló nyomokat az orrüregben. Találtak viszont egy másik Staphylococcus baktériumtörzset, S. epidermidist, amelynek egyik enzime elpusztítja a S. aureus baktériumot.

„Ezek alapján feltételezhető, hogy a S. epidermidis jelenléte a S. aureus pusztulását jelenti” – nyilatkozta Tadayuiki Iwase, a Jike Egyetem munkatársa. A kutató szerint az enzim a többszörösen rezisztens MRSA-t is elpusztította, ami reményt ad a baktérium elleni új gyógymódok kifejlesztésére.

Az emberi populáció közel 20 százaléka hordozza a S. aureust, általában az orrjáratokban. A baktérium kisebb egészségügyi problémákat is okozhat, de olyan végzetes betegségeket is, mint az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés.


Forrás: Medipress
2010. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés