2024. Július 21. vasárnap
Felesleges félelmet válthat ki az emberekből a potenciálisan halálos bőrrák, a melanoma gyakoriságának eltúlzása – közölték brit kutatók.

Az 1991 és 2004 közötti kelet-angliai melanoma diagnózisokat áttekintve Nick J. Levell,  a Norfolki és Norwichi Egyetemi Kórház munkatársa kollégáival megállapították, hogy a melanoma gyakorisága a vizsgált időszakban valóban nőtt: a százezer emberre eső előfordulási arány évi 9,39 esetről 13,91-re.

melanoma

A növekedés azonban a korai stádiumban lévő melanomás elváltozásoknak volt betudható, az előrehaladott állapotú melanoma aránya nem változott. A melanoma miatt bekövetkezett halálozási arány 100 ezer emberre vonatkoztatva évi 2,16-ról 2,54-re emelkedett, ám a korai stádiumú melanomával diagnosztizált páciensek közül gyakorlatilag mindenki túlélte az időszakot.

A kutatók megállapították, hogy a bőrrákos esetszámok növekedését az okozta, hogy a jóindulatú melanocitás anyajegyek jelentős részét is rosszindulatú melanomaként diagnosztizálták (a melanociták a bőr felszíne alatt található, melanin nevű festékanyagot termelő sejtek).


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés