2024. Március 05. kedd

Fókuszban: A bőrrák

laphámsejtes bőrrák
A bőr egyik rosszindulatú daganata, a laphámsejtes bőrrák háromszor gyakrabban fordul elő férfiakon, mint nőkön. A jelenség okát eddig nem ismerték, de most egy egereken végzett vizsgálat adhat rá magyarázatot.
BŐVEBBEN


anyajegyszűrés
Összeszámolta-e már hány anyajegye van? Észreveszi-e ha bőrén új anyajegy jelenik meg? A hátán lévő anyajegyek esetleges növekedését, változásait figyelemmel tudja-e kísérni?
BŐVEBBEN


szolárium, bőrrák
A szoláriumozás növeli három gyakori bőrráktípus megjelenésének kockázatát – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.
BŐVEBBEN


melanoma, fodrász
A bőrrák okozta halálesetek 10 százalékát is segíthetnek megelőzni a fodrászok és a borbélyok, mivel például a melanoma – a legveszélyesebb bőrrák fajta – 6 százaléka a fejbőrön és a nyakon fordul elő.
BŐVEBBEN


bőrrák
Az autóval való közlekedés különös veszélyére hívják fel a figyelmet amerikai bőrgyógyászok: a sofőrök karjának és arcának bal oldalán kiinduló bőrrákra, ami annak köszönhető, hogy vezetés közben ezt az oldalukat éri több napfény.
BŐVEBBEN


bőrrák, melanoma
Korábbi kutatások már jelezték, hogy a melanoma és más bőrrákfélék előfordulása családi halmozódást mutat, de a gének és a környezet hatását nem tudták egyértelműen elkülöníteni. Most két tanulmány is bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a melanoma megnövekedett kockázata részben a géneknek tulajdonítható.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés