2021. Július 31. szombat
A bőr egyik rosszindulatú daganata, a laphámsejtes bőrrák háromszor gyakrabban fordul elő férfiakon, mint nőkön. A jelenség okát eddig nem ismerték, de most egy egereken végzett vizsgálat adhat rá magyarázatot.

Az Ohiói Állami Egyetem rákkutató központjában Gregory Lesinsky és Tatiana Oberyszyn egérkísérletei arra utalnak, hogy több tényező játszhat szerepet a laphámsejtes bőrrák előfordulásának nemek közti eltéréseiben.

laphámsejtes bőrrák

A legfontosabb ok az, hogy a férfiak bőrében lényegesen kevesebb egy fehérje, a kataláz, mint a női bőrben. A kataláz igen erős antioxidáns, amely gátolja a hidrogén-peroxidot és a DNS-t károsító, oxigénnel kapcsolatba lépő más anyagokat. Ezek a napsütés hatására keletkeznek és rákot okozó tulajdonságú vegyületek.

A férfibőrben jelentősen több rákkal kapcsolatos gyulladásos sejt fordul elő. A kutatók munkája azt is igazolta, hogy a napsütés hatására a csontvelőből olyan fehérvérsejtek vándorolnak a férfiak bőrébe, melyek a nőknél ritkán fordulnak elő. A kísérlet különleges, szőrtelen egértörzs tagjain történt, amelyeken napsütés hatására rosszindulatú laphámsejtes daganat jelenik meg.

A vizsgálat fontosságát az adja, hogy a laphámsejtes daganat az emberek bőrén keletkező második leggyakoribb bőrrákforma, és ez is napsütés hatására jelenik meg. A hímnemű egerek bőrében megszaporodó gyulladásos fehérvérsejtek alapján a kutatók szerint ezeknek a sejteknek szerepe lehet a bőrrák kialakulásában, de esetleg egyéb rosszindulatú daganatos folyamatokban is.

A vizsgálat azt is jelezte, hogy az egerek bőrének katalázzal való helyi kezelése gátolta a sejtek terjedését a napoztatott bőrben, ami arra utal, hogy a hím egerek bőrében a gyulladásos fehérvérsejtek szaporodása a kevesebb kataláz miatt történt. A kutatók azt találták, hogy hímnemű egerek napsütött bőrének daganatos területén 55 százalékkal több fehérvérsejt volt, mint a nőnemű egerek bőrében.

Az eredményeket a Journal of Investigative Dermatology közölte.


Forrás: MTI
2011. 12. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés