2024. Február 26. hétfő
Férfiaknál gyakoribb az előfordulása -  A koleszteatóma tünetei -  A kezeletlen koleszteatóma okozta szövődmények -  Kivizsgálás és kezelés
Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

Férfiaknál gyakoribb az előfordulása

A koleszteatóma egy hám betüremkedés, amely a középfülben alakul ki. A BMJ Best Practice szerint a cholesteatoma „keratinizálódó laphám jelenléte a középfülben”, vagyis egy olyan növedék, amely felhalmozódó hámsejtek és keratin keveréke. A dobhártyán kialakult, elhalt hámmal kitöltött, baktériumokkal, gombákkal felülfertőződött betüremkedés, mely a dobüreg és a környező képletek felé terjed, azokat fokozatosan elpusztítva.
A koleszteatóma lehet veleszületett, illetve a másik formája a szerzett, amely a későbbi életévekben alakul ki. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a szerzett koleszteatóma előfordulása 1,4-szer gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Mivel a koleszteatómák néha családokban fordulnak elő, a szakértők egy lehetséges öröklött genetikai kapcsolatra gyanakszanak. Nem múló fülfájás

A koleszteatóma tünetei

A betegség lassan alakul ki, a beteg hosszabb ideig is panaszmentes lehet, mire a tünetek jelentkeznek. A koleszteatóma növekedésével esetleg átmeneti tünetmentes időszakokat követően azonban a panaszok is egyre fokozódnak. A gyakori és visszatérő fülfertőzések, fülfájás mellett kellemetlen szagú fülfolyás, fülzúgás és szédülés is jelentkezhet. Helyzetéből adódóan, ahogy növekszik, az elváltozás károsíthatja a középfül csontjait, és esetleg a belső fülre is ráterjedhet. Ez hallásromlást, egyensúlyzavarokat és az arcizmok működésének problémáit okozhatja.

A kezeletlen koleszteatóma okozta szövődmények

Számos komplikáció adódhat abból, ha a betegséget nem kezeltetjük idejében. Növekedésével, ahogy az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a fülben, ideális környezetet biztosítanak a baktériumok és gombák szaporodásához. Ennek eredményeként a koleszteatóma területén is fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki. A csontfalak elpusztítása és a vénás hálózatba történő behatolás során terjedhet a koponyaűr felé is, agyhártyagyulladás, tályogok kialakulásához vezethet. Az elhanyagolt betegség a krónikus fülfertőzéseken felül maradandó hallásvesztést, a hallócsontok károsodását, arcideg bénulást, tartós egyensúlyproblémákat is okozhat.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti és a képalkotó (CT / MRI) vizsgálat során a koleszteatóma kiterjedése és elhelyezkedése megállapítható. A megoldás a növedék teljes eltávolítása. Itt fontos az idejében történő beavatkozás, hiszen kisebb méretű elváltozás esetén egyszerűbben végezhető el a műtét, nagyobb az esély a hallás megőrzésére.
Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a tartós kezelés érdekében a kivizsgálás során fel kell deríteni a kiváltó okot is. A veleszületett eseteket nem lehet megelőzni, azonban ha a szerzett koleszteatóma kialakulása például gyakori fülfertőzésekhez köthető, akkor utána kell járni, hogy ezeket mi okozhatta. Gyakori kiváltó ok például a fülkürt tartós működés zavara, ami lehet egy kezeletlen légúti allergia szövődménye is. Alapos kivizsgálás után az idejében elvégzett műtét és a nyomon követés jelenti a megoldást koleszteatoma esetén.
Forrás: Fül-orr-gége Központ
2023. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés