2022. Október 01. szombat
Amerikai kutatók szerint viszonylag egyszerűen megelőzhető a koraszülés a méhszáj megrövidülése esetén: a nagy kockázatú nőknél alkalmazott progeszteronkezelés 45 százalékkal csökkenti a koraszülések arányát.

Mint Roberto Romero kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) munkatársa kiemelte, évente világszerte 12 milliónál több koraszülött baba jön világra. A kutató és munkatársai úgy vélik, megrövidült méhszáj esetén a szükségesnél alacsonyabb a várandós nő progeszteronszintje. A kockázatnak kitett várandós nők beazonosíthatók és progeszteronnal kezelve a koraszülés veszélye mintegy felére csökkenthető náluk.

koraszülés

Az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba világszerte 44 orvosi központot vontak be. Összesen 458 megrövidült méhszájú terhes nőnél alkalmaztak vagy hormont, vagy placebót tartalmazó hüvelyi gélt a terhesség 19. és 23. hete között.

A klinikai vizsgálat eredményei szerint a hormontartalmú géllel kezelt nők 8,9 százalékánál indult meg a szülés a 33. terhességi hét előtt, a placebo-csoportban viszont 16,1 százalék volt ez az arány.


Forrás: MTI
2011. 04. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés