2022. Október 02. vasárnap
Brazil kutatók nemrég megállapították, hogy a várandós vagy szoptatós anyák kávéfogyasztása semmiben nem befolyásolja az újszülöttek alvási szokásait.

A Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársai dr. Ina Santos vezetésével több mint 4200 három hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőt figyeltek meg az anyák terhesség alatti, illetve szülés utáni koffeinfogyasztási szokásainak fényében. Az eredményekről a Pediatrics című szaklap májusi online számában lehet olvasni.

kávé

A frissen szült anyákat még a kórházban kikérdezték, és a napi 300 milligrammnál több koffeint fogyasztókat az erős kávézók csoportjába sorolták. Az újszülöttek éjszakai alvásának mennyiségét születésükkor és három hónap elteltével is feljegyezték. Gyakori éjszakai ébredésként könyvelték el, ha egy csecsemő háromnál több alkalommal felébredt az éjszaka során.

Az eredmények alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az anyák koffeinfogyasztása és a csecsemők alvási szokásai között semmiféle kapcsolat nem volt felfedezhető.

Lona Sandon, a dallasi Texas Egyetem dietetikusa megjegyezte, hogy a védőnők gyakran tanácsolják a kismamáknak a kávéfogyasztás csökkentését vagy teljes elhagyását, mondván a koffein átjuthat a gyermek szervezetébe, és ezáltal akár a központi idegrendszert is ingerelheti. Ez azonban csak kiugróan magas kávéfogyasztás esetében igaz, a napi 300 milligramm azonban ettől még messze van, ez nagyjából három átlagos csésze kávénak felel meg. Hozzátette, könnyen lehet, hogy a kávé sokkal inkább az anyák alvásritmusába zavar bele, akik emiatt nem tudják megfelelő módon kipihenni magukat.


Forrás: Medipress
2012. 04. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés