2024. Június 24. hétfő
Már napi egy kávé fogyasztása is segítheti a férfiakat abban, hogy kisebb eséllyel haljanak meg prosztatarák miatt, állapították meg amerikai kutatók közel 50 ezer férfi bevonásával készült tanulmányukban.

A Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban ismertetett eredmények alapját képező követéses felmérés 1986 és 2006 között zajlott 48 ezer, az egészségügyben dolgozó férfi bevonásával, akik négy évenként számoltak be egyebek között kávéfogyasztásukról is. A követés időtartama alatt 5035 férfinál diagnosztizáltak prosztatarákot, közülük 642-en haltak meg.

kávé, prosztatarák

Az adatok elemzése szerint a napi hat adagnál több kávét fogyasztó férfiaknál 20 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki a betegség, és 60 százalékkal volt alacsonyabb náluk a prosztatarák agresszív formája kialakulásának valószínűsége. Ugyanakkor a halállal végződő prosztatarák rizikóját már napi 1-3 adag kávé is mintegy 30 százalékkal csökkentette.

A kávé prosztatarákra vonatkozó hatásában nem találtak különbséget aszerint, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy nem az ital koffeintartalmával függ össze az eredmény, hanem más antioxidáns és gyulladást csökkentő összetevőivel.


Forrás: MTI
2011. 05. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés