2024. Július 18. csütörtök
Egyik pillanatban még a dupla pulcsi, jégeralsó, sapka, sál sem segít, hogy ne fagyjunk szét az utcán, a következőben viszont gond nélkül otthon lehet hagyni a kesztyűt és a téli kabátot. Vajon milyen hatással van a szervezetre a hirtelen időjárás- és hőmérséklet-változás? 

Hétvégén több helyen is közel 10 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, míg a napokban már csak mínusz 5 körül alakul a hőmérséklet: azaz 15 fokkal hidegebb van. Már a nyolc-tíz fokos hirtelen hő ingás is erőteljesen megterheli a szervezetet, ráadásul nem csak az idősebbeknél és a betegeknél okozhat problémát, hanem a fiatalabb generációt és az egészségeseket is ugyanúgy érintheti. És a fentiektől függően egyénenként eltérő káros hatásai lehetnek a szervezetre.

időjárás, hőmérséklet

Fokozódó panaszok

„Elsősorban a frontérzékenyeknek, szívbetegeknek és a magas vérnyomású embereknek kell ilyenkor vigyázniuk – mondta el dr. Almási Pál belgyógyász háziorvos.

Kedvtelenséget, koncentrációjuk csökkenését vehetik észre magukon az egészséges emberek is. Nehezebben kelnek ki reggel az ágyból, fáradékonyabbak, tehát az általános közérzetükre van hatással a hő ingás.

A betegeknek tüneteik fokozódásával kell számolniuk: súlyosbodhatnak a légúti megbetegedések tünetei, a reumásoknak pedig erősebb ízületi és izomfájdalmaik lehetnek, ezért még nehezebben, merevebben tudnak csak mozogni.

Emelkedik a szív- és keringési megbetegedések kockázata is, s akik egyébként is érrendszeri megbetegedésekben szenvednek, szintén a tünetek fokozódásával számolhatnak. Ennek oka, hogy a hidegre a vérerek összehúzódnak a szervezetben, s a szűk ércsatornán keresztül nehezebben tud a vér átáramolni, ami miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejteni. Ezen kívül a hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja, sűrűbbé válik, ami emeli a szívroham, tüdőembólia és a stroke kockázatát.

Mit tehetünk?

Mindenki szervezete más és más módon reagál az időjárási hatásokra. Általánosságban igaz, hogy különböző gyógyhatású készítményekkel, vitaminokkal, zöldség-gyümölccsel, nyugtató teákkal, megfelelő táplálkozással és sok folyadékkal csökkenthetők az időjárás-változással járó kellemetlen panaszok, de mindenképpen érdemes előtte konzultálni szakorvossal a panaszokról.

„Sajnos ezeket a problémákat át kell élni – hacsak nem tudunk elrepülni két hétre a Kanári szigetekre – hiszen megszüntetni ezeket a tüneteket nagyon nehéz, inkább csak enyhíteni lehet: a legfontosabb a folyadék, főleg a meleg bőséges bevitele – adott tanácsot Almási doktor.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés