2022. Október 02. vasárnap
A német Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi alapítvány vizsgálata alapján a jelenleg kapható játékok nagy része – legyen szó plüssállatról, babáról vagy favonatról – tele van egészségre ártalmas anyagokkal. A tesztben számos termék szélsőségesen rossz ítéletet kapott, alátámasztva ezzel a korábbi évek tapasztalatait.

A tesztben vizsgált ötven játék több mint nyolcvan százaléka tartalmazott káros anyagokat, kétharmaduk jelentős mennyiséget. A Warentest véleménye szerint öt esetben a gyerekek közvetlen veszélynek vannak kitéve játék közben, mivel apró alkatrészek válhatnak le a termékekről, amelyeket a kisgyermekek könnyen lenyelhetnek.

játékok, káros anyagok

A szakértők „csúnya meglepetésként” jellemezték a kapott eredményeket. Még az olyan márkák, mint a Brio, az Eichhorn, a Fisher Price vagy a Steiff sem állták ki a próbát – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A leggyakrabban előforduló káros anyagok az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), a lágyítók (ftalátok), a formaldehid, a nehézfémek és a szerves ónvegyületek. Egyeseket rákkeltőként tartják számon, mások allergiát okozhatnak. Még a fajátékok is jelentős mennyiségű káros anyagot tartalmaznak – derül ki az eredményekből. Egyetlen termék sem volt teljesen „makulátlan”.

A németországi játékok több mint fele Kínából származik – ez az arány hazánkban sem jobb. Ezek közül az elmúlt években többször akadt olyan, amelyben az előírt határértékeket meghaladó mennyiségű mérgező anyagot találtak. A fogyasztóvédők ráadásul régóta követelik e határértékek csökkentését.

A Stiftung Warentest azt tanácsolja, hogy a vásárlás előtt vizsgáljuk át a kiválasztott játékot a könnyen leváló apró alkatrészekre ügyleve, feltűnő szag esetén pedig inkább hagyjuk a boltban. A kisgyermekeknek szánt babák leginkább textilből készüljenek.


Forrás: MTI
2010. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés