2024. Április 25. csütörtök
Egy amerikai kutatás szerint a főleg műanyag flakonok és uzsonnás dobozok gyártásánál alkalmazott biszfenol A (BPA) már kis mennyiségben is komoly agykárosodást idézhet elő főemlősöknél.

Hogy az ételdobozokról és üdítős flakonokból az élelmiszerekre került BPA valóban okozhat e maradandó egészségkárosodást, az egyelőre még vita tárgyát képezi. „Főemlősökön végzett kísérleteink egyértelműen bebizonyították, hogy a BPA károsíthatja az emberi agyműködést is” – nyilatkozta Dr. Hajszan Tibor, a Yale Orvostudományi Egyetem munkatársa.

műanyag doboz és flakon, agykárosodás

Dr. Hajszan és kollégái a folyamatos kis mennyiségű (50 mikrogramm/kilogramm) BPA hatásait vizsgálták fiatal felnőtt afrikai zöldmajmokon (mandrill). A kutatók állítása szerint a kísérlet végére a BPA teljesen megszüntette az idegi összeköttetéseket a hippokampusz és a prefrontális kéreg között, így károsítva az agyműködést. Ezeknek az idegi összeköttetéseknek az észlelésben és a hangulatváltozások kialakulásában van kulcsszerepük.

„Eredményeink alapján javasoljuk az emberek számára még tolerálható napi biszfenol A bevitel határvonalának csökkentését, hiszen bebizonyosodott, hogy már napi 50 mikrogramm is komoly gondokat okozhat” – nyilatkozta Dr. Hajszan.


Forrás: Medipress
2008. 09. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés