2024. Július 25. csütörtök
A mellrák kialakulásához köthető vegyi anyagok listáját állította össze az a tanulmány, mely 900 tudományos kutatás eredményét összegezte. Az eddigi legátfogóbb listán szereplő anyagok közül sok a hétköznapi életben is körülvesz minket, a vízben, az ételekben és a levegőben is megtalálhatóak.

Bár az emlőrák kialakulásáért nagymértékben felelősek génjeink, a genetikai tényezők önmagukban nem adnak magyarázatot a daganatos betegség földrajzi területenként eltérő megjelenésére. A fejlődő országokban élő nők körülbelül ötször nagyobb eséllyel betegednek meg emlőrákban, a feltételezések szerint a környezetünkben megtalálható vegyi anyagok rákkeltő hatása miatt.

mellrák, rákkeltő

A most végzett vizsgálatot több USA-beli intézet munkatársai készítették, és az eredményeként összeállított listán szereplő 216 vegyületről állatkísérletek során korábban már bebizonyították, hogy összefüggésbe hozhatók a mellrák kialakulásával, néhány anyag pedig humán vizsgálatok szerint is karcinogénnek bizonyult. A listán szereplő anyagok közül 73 fogyasztási cikkekben szerepel, vagy ételekben található meg szennyezőanyagként, 10 anyag az USA-ban legális élelmiszeradalék, 35 vegyület pedig a levegőben található szennyezőanyag.

A karcinogénnek bizonyult anyagok között szerepel többek között a vinilklorid, mely a gyakran használt műanyag, a PVC alapanyaga. A listán található még az akrilamid, ami keményítőtartalmú ételek, pl. sült krumpli magas hőmérsékletre melegítésekor keletkezik, és a tapadásmentes és szennytaszító bevonatok alkotórészeként konyhai eszközökön, ruhákon, bútorokon és szőnyegeken is megtalálható perfluoroktánsav.

A listát összeállító szerzők szerint a potenciális rákkeltő anyagok szűréséhez olcsóbb és hatékonyabb módszerekre van szükség, hogy még több, gyakran használt vegyi anyagot tudjanak megvizsgálni.


Forrás: New Scientist
2007. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés