2024. Június 15. szombat

Olasz kutatók szerint az újrafeldolgozott papírból készülő pizzás dobozok a meleg hatására könnyen az egészségre veszélyes vegyületekkel szennyezhetik be a házhoz szállított pizzákat.


Az újrafeldolgozott papírban található toxikus festék- és ragasztóanyagok közül különösen nagy aggodalomra ad okot a diizobutil ftalát, mely befolyással van a nemi hormonok működésére. Német papír- és kartongyártók a potenciális veszélyek miatt már felhagytak az anyag használatával.

pizza, doboz

A Milánói Egyetem kutatói 16 észak-olaszországi éttermekből rendelt pizza dobozában találtak nyomokban diizobutil ftalátot. Az egyik doboz több mint 70 mikrogrammnyit tartalmazott a vegyületből, és több más anyag is nagyobb mennyiségben volt megtalálható benne.

Monica Bononi vezető kutató szerint mindez arra utal, hogy a dobozok gyártásakor felhasznált papír legalább egy kis része újrafeldolgozott papír vagy karton volt. Bononi elmondta, hogy a forró pizzát tartalmazó dobozban a hőmérséklet a 60-65ºC-ot is elérheti. Mivel a pizzák viszonylag sokáig maradnak melegen a dobozban, ez is növeli annak az esélyét, hogy mérgező anyagok vándoroljanak át a csomagolásból az ételbe.

A szakértők egyelőre nem biztosak abban, hogy a pizzás dobozokban talált vegyület mennyisége ártalmas lehet-e az egészségre.


Forrás: Vital
2008. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés