2024. Március 02. szombat
Kutatók szerint az emberi agy nem csak hasznos, de szexuálisan vonzó szerv is, az intelligencia ugyanis a vonzerő fontos része, emiatt pedig az okosabb emberek válogathatnak a legtöbb partner közül.

A tudósok elmélete szerint az intelligencia jelei – művészetekre való hajlam, zeneszeretet, humor – vonzóak a másik nem szemében. Mivel embereknél igen bonyolult lenne megfigyelni ezt a jelenséget, Jason Keagy és kollégái vadon élő selyemmadarakat tanulmányozták.

Ezek a madarak alapvetően vonzódnak a kék tárgyakhoz és irtóznak a vöröstől. A kutatók három vörös tárgyat helyeztek műanyagbúra alá a madarak fészkében. A legokosabb hímek képesek voltak eltávolítani a veszélyt jelentő tárgyat kevesebb, mint 20 másodperc alatt. „Ezt a látszólag egyszerű feladatot nem minden madár volt képes elvégezni” – mondta el Keagy.

Ezután a kutatók odaerősítették a műanyag tartókat a fészekhez. Néhány selyemmadár ennek ellenére megpróbálta eltávolítani a tárgyat, de az intelligensebbek rájöttek, hogy ez lehetetlen, és inkább levelekkel takarták be. A teszten megbukott kevésbé intelligens madarakat ezek után a nőstények messziről elkerülték.

„A nőstények nem akartak párosodni a kevésbé intelligens hímekkel” – nyilatkozta Keagy. A legokosabb hím viszont egy szezonban 20 nősténnyel is párosodott.

A szakemberek szerint mindez azt bizonyítja, hogy az intelligencia és a problémamegoldó képesség is lehet szexuálisan vonzó. Az intelligensebb egyedek ugyanis erősebb és biztosabb fészket építenek, és jobban odafigyelnek a nőstényekre.


Forrás: Medipress
2009. 09. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés