2024. Július 13. szombat
Az influenza terjedésével kapcsolatban talán senki számára nem újdonság, hogy a közösségbe járó gyermekek nagy eséllyel hajlamosak közvetíteni a betegséget. Amerikai kutatók most pontosan utánajártak a betegség iskolások körében történő terjedéséről, és azt a következtetést vonták le, hogy az influenzajárványok megelőzésének legegyszerűbb módja az, ha bezárják az iskolákat és otthon tartják a diákokat.

Dr. Robert J. Glass és lánya, Laura M. Glass a fiatalok társas hálózatainak feltérképezésének segítségével jutottak arra a következtetésre, hogy az influenza legfőbb terjesztői az iskolai és sportközösségek, ezért ha sikerülne megakadályozni az ilyen csoportok találkozását, időben megállíthatók lennének a járványok.

influenza járvány fertőzés megelőzés iskola gyermek

Az Albuquerque-i Sandia Nemzeti Laboratórium kutatói vizsgálatuk során a tanulók teljes szociális hálózatáról információt szereztek. Ehhez általános és középiskolás diákokat egyaránt megkérdeztek arról, hogy kivel és hogyan töltik az idejüket. A kutatók felmérték a személyes kapcsolatokat a különböző közösségekben (család, iskola, sportcsapat), a csoportok méretét, és hogy hányan mennyi időt szoktak együtt tölteni. Azt is meghatározták, hogy milyen közeli kontaktusban vannak egymással a csoport tagjai, azaz, hogy milyen eséllyel terjedhet az influenza a csoporton belül.

Kiderült, hogy a baráti társaságok, az iskolai osztályok és a háztartások mind olyan csoportok, amelyekben az influenza terjedésének veszélye igen magas. Nem meglepő módon minél idősebb volt egy tanuló, annál fontosabbá váltak az otthonán kívüli kapcsolatok – és ez a járvány terjedésében is megnyilvánult. A középiskolásoknál már az influenza terjesztésében veszélyesnek minősülő kapcsolatok 75 százaléka nem az otthonhoz kötődött. A kutatók szerint iskolai szünettel és a gyerekek otthon tartásával könnyen meg lehetne fékezni egy-egy kialakulóban lévő influenzajárványt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés