2024. Április 18. csütörtök
Az influenza, és más légúti vírusfertőzések ellen a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban védelmet képes biztosítani, ha a vírusok útjába fizikai akadályt vonunk – állítja egy több kutatást összegző tanulmány.

Az ausztrál Bond Egyetem kutatói 51, a témával kapcsolatos kutatás átnézése után jutottak arra az eredményre, hogy a kézmosás, a száj elé tett maszk, a kesztyű és a köpeny viselése hatékonyabb védelmet biztosíthat a télen oly gyakori vírusfertőzések ellen.

Számos ország hatalmas védőoltás-készletekkel felvértezve készül az influenzaszezonra, azonban egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy a gyógyszeres védekezés nem lehet elég egy esetleges nagyobb járvány terjedésének megállítására – figyelmeztet a Chris Del Mar vezette kutatócsoport.

Másrészről az is bizonyított, hogy a személyi és a környezeti higiéné, valamint a fertőzések között nyilvánvaló az összefüggés, de ezt eddig nem támasztotta alá széleskörű vizsgálat. A mostani esetben az ausztrál kutatók olyan tanulmányokat hasonlítottak össze, melyek az állatról emberre és emberről emberre terjedő légúti vírusfertőzések megelőzésének lehetőségeit (pl. karantén, személyi higiéné illetve egyéb módszerek) vizsgálták, valamint az olyan eseteket, amikor nem történt semmi a megelőzés érdekében. A vizsgált tanulmányok nem foglalkoztak a vírusellenes gyógyszerek és oltások hatásával.

A szerzők szerint a kézmosás, valamint a kesztyű- és köpenyviselés segítségével tehetünk személyesen a legtöbbet a vírusok ellen, és még jobb, ha mindhárom módszert bevetjük a megelőzés érdekében – ez állításuk szerint még a vírusellenes szereknél is hatásosabb.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés