2024. Április 23. kedd
A Google a világháló hatalmát felhasználva próbálja nyomon követni az Egyesült Államokban az influenzajárványokat: a Google Flu Trends, az internetes óriás legújabb eszköze méri az influenzával kapcsolatos kereséseket, és ezek alapján becslést készít az influenza megjelenéséről az USA államaiban.

„Megállapítottuk, hogy nagyon szoros a kapcsolat a keresések gyakorisága és az influenzás tünetektől szenvedő betegek száma között – olvasható a Google hivatalos blogján. Ha minden nap követjük az influenzával kapcsolatos kereséseket, meg tudjuk becsülni, hányan szenvednek influenzaszerű megbetegedésben.”

influenza, google

A Google elárulta, hogy eredményeit megosztja az atlantai székhelyű amerikai Járványügyi és Betegségellenőrzési Központtal (CDC) is, melynek saját influenzakövető rendszere van. „Kiderült, hogy a hagyományos influenzafigyelő rendszernek 1-2 hétig tart az adatok gyűjtése és közzététele, míg a Google-os keresési eredményeket automatikusan nagyon gyorsan meg lehet számlálni – állítja a Google. (A CDC-vel) együttműködve megállapítottuk, hogy a keresőn alapuló becslések szoros egyezést mutatnak a CDC megfigyelési adataival.”

A cég szerint az új fejlesztéssel időben észlelni lehet a járványok kitörését, és így csökkenteni lehet a megfertőződő betegek számát. A cég figyelmeztetett, hogy a google.org/flutrends címen elérhető Google Flu Trends egyelőre még kísérleti vállalkozás, ám a jövőben talán más betegségek terjedésének megelőzését is szolgálhatja.


Forrás: Medipress
2008. 11. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés