2022. Október 01. szombat
A nem kívánt terhességek és abortuszok aránya rémisztően magas a tinik körében Nagy-Britanniában, meglepő módon azonban nem ők az egyetlen ilyen korosztály: a 40-es 50-es nők közül sokan szintén terhességmegszakításra kényszerülnek, még közülük is megdöbbentően sokan tudatlanságuk miatt esnek teherbe.

Bár a termékenység korral csökken, a nők 40-es, sőt még 50-es éveikben is képesek lehetnek teherbe esni, és sokan terhesek lesznek, ennyi idős korban azonban a tinikhez hasonlóan sokan nem kívánják megtartani magzatukat.

abortusz

Nagy-Britannia egyes területein az abortuszok aránya a 40-44 év közötti nők esetében megegyezik a 16 éven aluliak beavatkozási arányával: a két korosztályban 2008-ban ezer nőből négynek volt abortusza.

Az abortuszok idősebbek körében tapasztalható magas számának kétségtelenül oka, hogy az ilyen korú kismamák esetében sokkal gyakoribbak a magzati fejlődési rendellenességek, azonban szakértők szerint sokkal számottevőbb az az ok, hogy a nők egy része úgy hiszi, hogy bizonyos kor felett a terhesség veszélye már nem fenyegeti.

A brit Családtervezési Egyesület új kampányában ezért nem a fiatal, hanem az idősebb nőket célozza meg. „Az üzenet, amely szerint a kor növekedésével a termékenység csökken, fontos, de gyakran eltúlozzák. Aránytalanul sokat hallani a tinédzserkori terhességekről – mondta el Julie Bentley, az Egyesület ügyvezető igazgatója. Ez téves üzenetet közvetít a nők és a társadalom felé, mely szerint a kor előrehaladtával a termékenység is csökken, így fiatalabb korban nagyobb az esély a terhességre.”

Hozzátette továbbá, hogy „a nők nincsenek tisztában azzal, hogy egy védekezés nélküli együttlét nem kívánt terhességhez vezethet 30, 40 vagy akár 50 éven túl is. A segélyvonalakon számos hívást kapunk olyan nőktől, akik döbbenten állnak a történtek előtt. Azt hitték, a kor megvédi őket a terhességtől.”

A szervezet „Elképzelhető” címet viselő kampánya óvatosságra inti a 35 év feletti nőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy ha nem szeretnének teherbe esni, szedjenek


Forrás: Medipress
2010. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés