2021. Július 30. péntek
Jelentősen javítja a túlélési esélyeket, ha a hirtelen szívhalál után újraélesztett beteg testét 24 órán át lehűtik – állapították meg osztrák szívgyógyászok.

Jasmin Arrich és munkatársai 481 olyan, hirtelen szívhalál után sikeresen újraélesztett beteg esetét elemezték, akik testét az újraélesztés utáni hat órán belül lehűtötték, majd testhőmérsékletét 32-34 fokon tartották egy napon át.

hirtelen szívhalál, hűtés

Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a hűtéssel kezelt betegek gyógyulási esélyei 35 százalékkal javultak az ilyen kezelésben nem részesültekhez képest.

Hirtelen szívhalál bekövetkezése után a legfontosabb az újraélesztés azonnali elkezdése, mert a vérellátás nélkül maradó agyszövet igen gyorsan károsodik, és ha a véráramlást csak későn tudják helyreállítani, a beteg ugyan testileg felépülhet, de szellemi képességei súlyosan romolhatnak.

A hűtés lényegesen javította az agyszövetnek oxigénhiánnyal szembeni ellenállását. Ezek az emberek 55 százalékkal jobb szellemi állapotban kerültek ki a szívhalál utáni időszakból, mint azok, akiknél  lehűtés nélküli utókezelést alkalmaztak.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés