2021. Szeptember 18. szombat
A jövőben a sürgős kezelésre szoruló sérülteket talán megmentheti, ha egy halálos kémiai fegyverként is alkalmazott gáz segítségével tetszhalálba juttatják őket, így nyerve időt a kezelésükre.

A nagy dózisban mérgező hidrogén-szulfid (H2S, kénhidrogén), kisebb adagban biztonságosan hibernálja az állatokat, a tetszhalott állapot után sértetlenül lehet felébreszteni őket – közölte Mark Roth biokémikus a nemrégiben megrendezett TED (Technology, Entertainment, Design) konferencián.

hibernálás, tetszhalott

Mint Roth elmondta, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatási szervezete által támogatott munkája új utakat tár fel az élő szervezetekben lejátszódó anyagcsere rugalmasságának megértésében. A biokémikus szerint a jövőben a súlyos sérülteket átmenetileg tetszhalott állapotba juttathatják, hogy időt nyerjenek számukra a szükséges kezeléshez.

Az állatvilágban ismert a tetszhalott állapot, a medvék például téli álmuk során hibernálják magukat, a növények magjai és a baktériumok spórái pedig akár évmilliókig tartó biológiai álomba húzódhatnak vissza a kutató szerint.

Kutatásai ismertetésében Roth elmondta, hogy a hidrogén-szulfidban lévő kén azokhoz a pontokhoz kötődik a szervezetben, ahová egyébként az oxigén szokott, így képes „átkapcsolni” az anyagcserét. Elmondása szerint egérrel már sikerült végrehajtaniuk a hibernálási kísérletet. Roth Washington állambeli laboratóriuma már az emberi próbákra is előkészületeket tett. „Néhány éven belül tudnunk kell, működik-e vagy sem” – tette hozzá a kutató.


Forrás: MTI
2010. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés