2021. Május 11. kedd
Több mint 5000 üveg hamis diabéteszgyógyszert találtak Kína több tartományában. A készítménytől eddig két cukorbeteg meghalt, további kilenc kórházi ellátásra szorul.

A hamis gyógyszereket elsőként Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fedezték fel, később a délnyugat-kínai Szecsuan, és a nyugat-kínai Csinghaj tartományban is találtak belőle, e  két tartományban még senki sem lett beteg a hamis készítményektől.

hamis kínai gyógyszer

A hatóságok eddig hét terjesztőt tartóztattak le, azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy a gyógyszerek honnan származnak. A vércukorszint csökkentésére használt hamisított készítményben a glibenklamid nevű hatóanyag a normál dózis hatszorosát tartalmazta.

A kínai kormány korábban arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt számítani lehet a hasonló esetekre, mert a bajba jutott gyógyszergyártók a minőségi előírások átlépésével, és a szabványok figyelmen kívül hagyásával próbálják csökkenteni veszteségeiket.

A kínai bíróság a múlt hónapban halálra ítélt két férfit, akik melaminos adalékot gyártottak, és adtak tovább a tejtermelőknek. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kínában hat csecsemő halt meg, és 296 ezer kisgyermek betegedett meg.


Forrás: MTI
2009. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés