2024. Június 25. kedd
Nem először kerül reflektorfénybe egy Magyarországon is forgalomban lévő elhízás elleni gyógyszer. A figyelmet ezúttal brit hatósági szakemberek fordították a termék felé, miután egyes adatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszeres kezelés öt beteg halálával is összefügghet.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szerint a gyógyszerre vonatkozóan 2006 júniusa és 2008 májusa között 720 mellékhatást jelentettek be Nagy-Britanniában, amelyek közül öt végzetes kimenetelűnek bizonyult. A halál oka két betegnél szívinfarktus, egyszer pedig fertőzés volt. Egy esetben hirtelen halál következett be, és egy öngyilkosság is történt, valamint két öngyilkossági kísérletről is beszámoltak.

tabletta, fogyasztószer

A gyártó az ügy kapcsán elmondta, hogy a halálesetek nagy része 2008 előtt történt, vagyis azt megelőzően, hogy a gyógyszergyár szigorúbb betegtájékoztatót kezdett volna el mellékelni a fogyasztó gyógyszerhez. Márpedig ez hangsúlyosabban figyelmezteti a depresszióban szenvedő, illetve antidepresszáns gyógyszeres kezelés alatt álló betegeket a termék pszichiátriai jellegű mellékhatásaira. A gyártó cégnél azt is hozzátették, hogy az elhalálozottak a fokozott szív-érrendszeri kockázatú csoportba tartoztak.

A termék még 2006-ban került forgalomba Európában. Elsősorban elhízott és túlsúlyos betegek kiegészítő terápiájában alkalmazzák, és különösen javallott például cukorbetegséggel vagy diszlipidémiával (magas vérzsír- és koleszterinszinttel járó zsíranyagcsere-zavar) terhelt betegek számára.

A terméket piacra lépésekor leendő sikergyógyszerként emlegették, azonban az azóta napvilágra került számos hátráltató tényező megtörte pályáját. Az USA-ban, miután kezdett világossá válni, hogy nem fogják engedélyezni, a gyártó visszavonta az engedélyezési kérelmét. Európában pedig az egészségbiztosítók gyakran nem adnak rá támogatást.


Forrás: Medipress
2008. 06. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés