2024. Június 25. kedd
Washingtonban a minap megjelent egy tanulmány, mely az internetes gyógyszervásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A jelentés ijesztő statisztikai adatokat közöl arról, hogy az online úton beszerzett orvosságok mintegy 62%-a hamisítvány, vagy legalábbis kifogásolható minőségű. Ezek között vannak olyan gyógyszerek is, melyek szív-és érrendszeri, légúti, valamint idegrendszeri betegségekhez hasonló súlyos eseteket hivatottak kezelni.

gyógyszer

Az illegális online gyógyszertárak rohamos terjedése nyomán a tapasztalatlan és gyanútlan vásárlók különösen nagy veszélynek vannak kitéve, az ilyen úton megrendelt szerek ugyanis akár halált is okozhatnak.

A jelentés alapjául szolgáló kutatásban több mint 100 internetes gyógyszer-elárusító helyet vizsgáltak, és kiderült, hogy egyik orvosság megrendelését sem kötötték orvosi recept meglétéhez, ami illegális cselekménynek számít és komolyan veszélyezteti a közegészséget.

Sokkoló továbbá az is, hogy számos esetben életmentő szív- és érrendszeri gyógyszerek mellé ajándék Viagrát, vagy annak álcázott tablettát kínáltak. Bárki, aki súlyos szívbetegsége miatt ilyen gyógyszert szed, komoly orvosi felügyelet alatt kell hogy álljon, különösen akkor, ha emellett erekciós problémái miatt más szerekkel is él.

A jelentés egyik javaslata a jelenség megoldására vagy enyhítésére az, hogy a népszerű keresők, mint a Google, a Yahoo és az MSN töröljék a keresési eredmények közül a hamisított gyógyszereket árusító oldalakat. Ez a módszer már bevált a pornográf tartalmú honlapok elérését megakadályozó projekt során.


Forrás: Medipress
2008. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés