2024. Június 25. kedd
Ritkán fordul elő, hogy egy gyógyszer pozitív mellékhatással bírjon, ám most ilyesmi derült ki egy zöld hályog (glaukóma) elleni szerről, amely hamarosan szempillafestékek hatóanyagaként is forgalomba kerülhet.

Egy Magyarországon is kapható glaukóma elleni szemcseppel kezelt betegeknél figyelték meg, hogy szempilláik a normálisnál gyorsabban nőnek, valamint sűrűbbé és vastagabbá váltak. A kellemes mellékhatás főként azoknál szembetűnő, akiknél csak az egyik szemet kezelik.

zöld hályog, glaukóma, szempilla

A Miami Egyetemen tudományos körülmények között is tesztelték a gyógyszer pillanövesztő hatását. A szer hatóanyagát gélbe keverték, és a kísérlet résztvevőit megkérték, hogy rendszeresen vigyék fel szempilláikra. Kontrollként a résztvevők egy részének hatástalan oldatot adtak. A glaukóma elleni szerrel kezelt szempillák hat hét alatt nagyjából 2 mm-t nőttek, kétszer annyit, mint a másik szerrel kenegetett pillák.

A szer pillanövesztő hatásmechanizmusa egyelőre nem ismert, a zöld hályog kezelésében a megemelkedett szemnyomást csökkentő hatását használják ki. Szempillaspirálokhoz adva azoknak is hasznos lehet, akik valamilyen ok, pl. alopécia miatt elvesztették szempilláikat.

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szemcseppet senki ne használja szempillái meghosszabbítására, különösen addig, míg kozmetikai használatának biztonságossága be nem bizonyosodik.


Forrás: Vital
2008. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés