2024. Március 05. kedd
A hajbeültetés úttörőnek számító formáját hajtották végre nemrég Nagy-Britanniában: új szempillákat kapott egy nőbeteg, aki egy betegség miatt korábban az összes pilláját kitépte.

A 19 éves Louise Thomas 17 éve szenved a trichotillomania nevű kényszerbetegségben, amelynek lényege, hogy a beteg ismétlődően leküzdhetetlen késztetést érez arra, hogy hajszálait kitépje. Louise esete azért különleges, mert ő a felső szemhéján is elvesztette szinte az összes szempilláját.

szempilla-beültetés

A madarosis (szempillavesztés) mikrosebészeti eljárással történő kezelése az Egyesült Államokban már elterjedtebbnek számít, és eredetileg égési áldozatok kezelésekor alkalmazták. A nagyjából négy órás beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik Az átültetendő szőrszálakat a fej hátsó részéről távolítják el, és a szemhéjon ejtett apró bemetszésekbe ültetik be. Az eredmény 4-6 hónap múlva mutatkozik, amikor a szőrszálak megerősödtek.

A szempilla-beültetés azoknak jelenthet segítséget, akik Louise-hoz hasonlóan trichotillomania, vagy alopécia (hajhullás), égési sérülés, illetve sugár- vagy kemoterápia miatt veszítették el pilláikat. A beavatkozás az azt végző klinika ajánlása szerint kozmetikai célból is igénybe vehető, de a Brit Esztétikai Sebészek Társaságának (BAAPS) tagja, David Gault óvatosságra int, szerinte ugyanis a rossz növekedési irányban beültetett szőrszálak miatt előfordulhat, hogy a páciens nem azt kapja, mint amire számított.

A 3500 fontos (kb. egymillió forintos) eljárás előnye, hogy gyors és minimális beavatkozással jár, de mivel a beültetett szőrszálak nem hullanak ki, és folyamatosan nőnek, a szempillát időnként meg kell nyírni.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés