2024. Július 15. hétfő
Sokan szeretnénk tudni, hogy meddig élhetünk, de ezt pontosan nem lehet előre megmondani. Azt viszont most mindenki kiszámolhatja az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói és diákjai által létrehozott honlapon most, hogy milyen esélyei vannak a halálra.

A DeathRiskRankings.com oldalán nyilvános amerikai és európai statisztikai adatok alapján lehet kiszámolni a nemre, életkorra, földrajzi területre és előidéző tényezőkre bontva, hogy egy adott pillanatban mennyi az esély az idő előtti elhalálozásra.

halál, esély

Paul Fischbeck professzor szerint az oldalon található adatok segítségével például azt is ki lehet számolni, hogy egy 54 éves pennsylvaniai nő angliai kortársához viszonyítva milyen eséllyel rendelkezik az életre, illetve halálra. „Az adatok alapján az az eredmény fog kijönni, hogy a Nagy-Britanniában élő nőnél 33 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy mellrák okozza majd a halálát” – magyarázta a professzor.

Az évek múlásával exponenciálisan nagyobb az esély a halálra. Egy 20 éves amerikai nő egy a kétezerhez, azaz 0,05 százalék eséllyel fog meghalni a következő évben, míg negyven éves korban háromszor nagyobb, 60 éves korban pedig tizenhatszoros az esély a halálra.

Az adatok alapján az elhízással kapcsolatos halálos betegségekre az amerikaiak sokkal nagyobb az esélye, míg az európaiak mell-, illetve prosztatarák miatt halhatnak meg korábban.


Forrás: MTI
2009. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés