2022. Október 01. szombat
A nagy derékbőség majdnem megkétszerezi a korai elhalálozás esélyét, még akkor is, ha a testtömegindex (BMI) a normális tartományon belül van – állítja egy tanulmány, mely több mint 350 ezer embert vizsgált szerte Európában.

A tanulmány szilárd bizonyítékokat hoz arra, hogy a derék körüli kiterjedt zsírpárnák egészségügyi kockázatot jelentenek, még azok esetében is, akik nem számítanak elhízottnak vagy túlsúlyosnak.

derékbőség, BMI, testtömegindex, halálozás

Ennek értelmében a standard szűrővizsgálatok során az orvosoknak meg kellene mérniük a betegek derék- és csípőbőségét is a testtömegindex mellett – állítja több európai kutató is, többek közt a londoni Imperial College és a Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársai. Általánosságban a testtömegindexet használják annak megállapítására, hogy valakinek normális-e a testsúlya.

Az azonos BMI-vel rendelkező embereket összehasonlítva a korai halálozás esélye lineárisan emelkedik a derékbőség növekedésével. A korai halál esélye majdnem kétszeres azok esetében, akiknél a derékbőség nagyobb (férfiak esetén 120 cm, nők esetén 100 cm felett) összehasonlítva azokkal, akiknek kisebb a derekuk (férfiaknál 80 cm, nőknél 65 cm alatt). A derékbőség 5 cm-es növekedésével a halálozás kockázata 17%-kal nő a férfiak esetében, nőknél pedig 13 %-kal.

A derék körül felszaporodó zsírszövet citokint, hormonokat és más, az anyagcserében aktív összetevőket választ ki, melyek hozzájárulhatnak olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a keringési betegségek és a rák – állítják a szerzők.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés