2024. Május 23. csütörtök
Gének vagy magatartás? -  Nagyobb elvárások, nagyobb stressz

A férfiak az erősebb nemhez tartoznak, mégis csaknem mindenütt a világon korábban halnak meg, mint a nők. A férfiak rövidebb életüket újabb ismeretek szerint inkább maguknak „köszönhetik”, mintsem genetikai meghatározottságuknak.


Németországban a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint a férfiak várható élettartama 76,2 év jelenleg, a nőké 81,8, ezzel a férfiakat átlagosan 5,6 évvel élik túl.

nagypapa és unoka, férfiak, halálozás

Magyarországon a férfiak 68,4, míg a nők 76,8 évre számíthatnak átlagosan, a különbség 8,4 év a nők javára. Franciaországban 8, Oroszországban 10 évvel élnek tovább a nők.

Ez a jelentős különbség csak az utóbbi évtizedekben alakult ki, 1871-ben a nemek közötti különbség Németországban alig 3 év volt. Akkor a férfiak átlagosan 35,6 és a nők 38,5 évig éltek. A növekvő várható élettartammal a nemek közötti olló tovább nyílt.

Csak Délkelet-Ázsia nyolc országában élnek tovább a férfiak, mint a nők. Ezekben az államokban vélhetően a férfi utánpótlás előnyben részesítése az oka a fiúk magasabb várható élettartamának.

Gének vagy magatartás?

A kutatók már évek óta igyekeznek rájönni, hogy a férfiaknak miért van csaknem mindenütt rövidebb várható élettartama, mint a nőknek. A különbségnek genetikai, fiziológiai, magatartásbeli vagy környezet meghatározta okai lehetnek, így az orvosok egy idő óta már a nemi hormonok szerepét vizsgálják az immunrendszerre vagy a szív- és keringési rendszerre. A férfi tesztoszteron hormon például több mint 20 gént kapcsol be, amelyek elősegítik a szív- és keringési betegségek keletkezését.

A biológiai tényezőket a környezeti tényezőktől azonban a kutatók nehezen tudják elválasztani, mert a férfiak és a nők különböző életmódot élnek és terheléseik is más jellegűek, ezért az összehasonlítás nehézkes.

Egy demográfus férfi és női kolostorlakókat vizsgált, akik hasonló életkörülmények között élnek. Azt találta, hogy alig vannak biológiai okai a férfiak és nők közötti halálozási különbségnek: a genetikai és hormonális tényezők nem tesznek ki egy évnél nagyobb különbséget. A maradék kb. öt év különbséget a várható élettartamban az életmódra és környezeti tényezőkre lehet visszavezetni.

Öt fő okot lehet megnevezni, amiért a férfiak miért halnak meg korábban, mint a nők. Többet dohányoznak és gyakrabban isznak alkoholt, többnyire egészségtelenebbül táplálkoznak, túl sokat esznek és túl zsírosat. Németországban 2005-ben a felnőtt férfiak 58 százaléka, és a felnőtt nők 42 százaléka volt túlsúlyos.

Nagyobb elvárások, nagyobb stressz

Egy további ok a „társadalmi stressz”, aminek a férfiak vannak legfőképp kitéve. Ők karriert akarnak és a „riválisok” ellen kell fellépniük. Ehhez jön még a családi stressz, a partnerkeresés, a párkapcsolati konfliktusok, a gyermeknevelés és a család finanszírozása. A stressz és az egészségtelen életmód a fiatal férfiaknál több szív- és keringési betegséghez vezet. A WHO adatai szerint a 35 és 65 év közötti férfiak ötször gyakrabban halnak meg szív és keringési betegségekben, mint a nők.

Az eltérő várható élettartam egyik oka a férfiak rizikógazdag fiatalkori élete. A 16-24 éves férfiak mortalitása közúti balesetek vagy drogok miatt háromszor akkora mint a lányoké. A közúti balesetek halálos áldozatainak háromnegyede férfi, valamint öngyilkosságot is gyakrabban követnek el, mint a nők. Németországban az öngyilkosságok áldozatainak háromnegyede férfi.

Az orvosi haladással a várható élettartam idővel emelkedhet, így a következő évtizedekben a Németországban születő lányoknak jó esélyük van arra, hogy 100 évesek legyenek, a fiúk pedig 95 évesek.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés