2024. Április 16. kedd
A zöldségek és gyümölcsök természetes vitamintartalma sok tényezőtől függ, például attól, hogy milyen érési fázisban kerül a tányérunkra, de az is fontos, hogy sérült vagy ép-e az adott zöldség – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem kutatója.

Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait. A Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tartott előadásán ismertette azon kísérleteik eredményét, amelyekben végigkövették különböző fajta paprikák érési és utóérési folyamatát, mérve közben a C-vitamin-tartalom változását is.

paprika, C-vitamin

A paprika nagyon változatos növény, sokféle típusa van, amelyeknek máskor van az érési idejük és más a vitamintartalmuk is. A kutatások igazolták, hogy érettebb állapotban magasabb a paprika vitamintartalma.  Ebből a szempontból a legoptimálisabb időszak a biológiai érettség csúcsa, amikor megérett a növény magja, innentől kezdve a vitamintartalom gyorsan és folyamatosan csökken – derült ki az egyetem közleményéből.

A docens elmondta: a kutatások során döbbenten tapasztalta, hogy az azonos színű, azonos érettségi állapotú paprikák közül a sérülteknek felével-ötödével kevesebb a C-vitamin-tartalma. Ez azt jelenti, hogy hiába bio termesztésű a zöldség vagy gyümölcs, ha sérült, mert vitamintartalma így sokkal alacsonyabb lehet, mint az ép, de hagyományos termesztésűeké.

A kutató kiemelte: minden paprikafajtának magas a C-vitamin-tartalma, de e szempontból ő leginkább a magyar, helyben szedett, sötétpiros, szépen beérett kápiát javasolja, amiben több C-vitamin található, mint például a pritamin paprikában.

A gyümölcsökénél a lista elején a bodza áll, amivel csak az a baj, hogy bogyóját nehéz feldolgozni, ezért többnyire a virágát hasznosítják, amiben viszont minimális a C-vitamin-tartalom. A második és a harmadik helyen a feketeribizli és a szeder áll. Mindkettőhöz könnyű hozzájutni Magyarországon, ezért a szakember azt javasolta, hogy mindenki egyen belőlük amennyit csak tud.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés