2024. Június 23. vasárnap
A vegyszerek és genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül előállított bio élelmiszereket drágábban tudjuk beszerezni, egy kutatás szerint azonban nem feltétlenül érik meg az árukat, ugyanis nincs rá bizonyíték, hogy egészségesebbek lennének.

A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint meglepően kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon előállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történő összehasonlításával. Ráadásul a témában végzett felmérések elsősorban a bioélelmiszerek rövid távú hatásait figyelik, az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásokat nem vizsgálták.

bio élelmiszerek

A szakemberek 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon előállított élelmiszerek között. Mindössze tizenkét publikációt találtak, amelyek a bioélelmiszerek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait elemezték. Ezekkel viszont az volt a gond, hogy a tesztcsoport létszáma alacsony volt, és a vizsgálati idő mindössze néhány hétig tartott.

A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bőrreakciók megjelenése között. A vizsgálatban 2800 – két éves kor alatti – holland kisgyermek vett részt, szüleiket időről-időre kikérdezték gyermekük étkeztetési szokásairól és arról, hogy születésüktől kezdve mikor és milyen időszakokban jelentkezett náluk ekcéma.

A válaszok alapján arra lehetett következtetni, hogy azok a gyerekek, akik társaiktól eltérően kizárólag bio tejtermékeket kaptak, kevesebbszer lettek ekcémások.

Ennek a vizsgálatnak azonban az volt a hátulütője, hogy a gyerekek tüneteiről a szülők nyilatkoztak, és az sem derült ki pontosan, hogy vajon a bioélelmiszerek fogyasztása miatt voltak-e ritkábbak az allergiás tünetek – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban.


Forrás: MTI
2010. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés