2022. Október 01. szombat
Brit kutatók szerint a gyermekkori elhízás jelei már újszülötteknél is kimutathatók, az erre való hajlam pedig összefügg az anya testsúlyával.

A Chelsea és Westminster Kórház kutatói 105 csecsemőt – 54 fiút és 51 lányt – vizsgáltak MRI-vel (mágneses rezonancia vizsgálattal), illetve vérzsírszintjüket is mérték. A vizsgálatok során 31 babánál mértek a normálisnál több zsírszövetet a has körüli területen, pontosan úgy mint az 50 éves felnőttek esetében. Azaz az elhízás jelei már ilyen fiatal korban megmutatkoznak.

gyermekkori elhízás, BMI

A kapott adatok alapján az anyák BMI-je, azaz testtömeg-indexe összefüggést mutatott az újszülöttek testtömegével. Az újszülötteken általában 700 g körüli zsírszövet található, a vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az anya testtömeg-indexének egységnyi növekedése körülbelül 7 grammal növelte ezt az értéket.

„Nagyon meglepődtem, hogy ilyen egyértelműen látszik, az hogy az anya BMI-je hatással van az újszülött testtömegére is. Ez nagyon fontos információ, amely segíti annak megértését, hogy az édesanya anyagcseréje hogyan hat a kisbabára” – nyilatkozta Neena Modi, a vizsgálat vezetője.


Forrás: Medipress
2011. 10. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés