2022. Október 01. szombat
Egy amerikai vizsgálat szerint az elmúlt évtizedekben egyre nőtt az újszülöttek testhossza és súlya. A jelenség nem függ össze a későbbi gyermekkori elhízással, de a kutatók szerint feltehetően az anya egészségi állapotával igen.

Ellen Demerath, a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Karának adjunktusa munkatársaival egy hosszú távú, Ohióban végzett kutatás adatait elemezte, amelyben 620, európai felmenőktől származó, középosztálybeli újszülött adatait rögzítették 1929-ig visszamenőleg. Az adatok szerint az 1970 után született újszülöttek legalább fél kilóval súlyosabbak, és csaknem 2 centivel hosszabbak voltak, mint korábban. Egyéves korukra azonban már nem bizonyultak nagyobbnak, mint elődeik, ami arra utal, hogy a kisebb újszülöttek az első életévükben gyorsabban gyarapodtak.

újszülött

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a kövérebb nők nagyobb babákat szülnek, ami később a gyermek elhízásához vezet. Demerath-ék vizsgálata szerint az anyák átlagos testméretei egyértelműen nőttek az elmúlt évtizedekben: míg a testtömeg-index alapján 1930 és 1949 között az anyák 18%-a számított elhízottnak, addig 1990 és 2008 között már 48%-uk.

A kutatók szerint a korábbi és későbbi generációk gyermekei körében tapasztalt eltérések az anyák terhessége alatti egészségi állapotával függhetnek össze – 1970 előtt valószínűleg nem fordítottak annyi gondot a terhes nők egészségére. Szerintük a változást az is eredményezheti, hogy manapság rengeteg gyereket tápszereznek, de ezt nem tudták adatokkal alátámasztani. Ugyanakkor a lassabb fejlődési ütem ellene beszél azoknak, akik úgy vélik, hogy a nagy születési súly miatt hízik el sok gyerek. „A magas születési súly nem feltétlenül végződik elhízással” – jelentette ki a kutató.

Dr. Emily Oken, a Harvard orvosi karának adjunktusa felhívta a figyelmet arra, hogy 2-5 éves korban igen nehéz megmondani, hogy milyen testalkatú lesz később egy gyerek, és ebből következtetni az egészségügyi kockázataira; néhány gyerek 4-5 éves kora után kezd csak hízni.

A szakember részt vett egy 2010-es kutatásban, amelyben több mint 36 millió amerikai újszülött adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy 2005-ben kisebb súllyal születtek a babák, mint 1990-ben. Nem tudtak magyarázatot adni a trendre, de Oken elmondta, hogy eredményeik nem feltétlenül állnak ellentmondásban az ohióiakkal, mert ők frissebb adatokkal dolgoztak, melyek a nemzeti populációt reprezentálták.

Általánosságban világszerte 1950 óta egyre nagyobb a gyerekek születési súlya. Demerath szerint a tanulság az, hogy az anyák egészségi állapota homlokegyenest másmilyen, mint néhány évtizede volt.


Forrás: Medipress
2012. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés