2022. Október 01. szombat
Már tízéves koruk előtt eljegyzik az indiai, nepáli és pakisztáni gyereklányok egy részét, s így fordulhat elő, hogy a dél-ázsiai térségből kerül ki a világon gyermekként menyasszonnyá lett lányok fele – tárta fel egy most publikált UNICEF jelentés.

Indiában közel 25 millió 18 év alatti lányt adtak férjhez 2007-ben, a szubkontinensről származik a világ gyermekmenyasszonyainak egyharmada. A dél-ázsiai gyerek 13 százaléka – nagyjából 44 millió – dolgozik, több mint a felük indiai.

A nemzetközi gyermekszervezet rámutatott, hogy az ázsiai országokban a rohamos gazdasági fejlődés ellenére a gyerekek továbbra is fokozottan ki vannak téve az erőszaknak, szexuális kizsákmányolásnak az otthonukban és házon kívül egyaránt. Gyerekek millióit dolgoztatják ártalmas körülmények között,  fizikai és lelki bántalmazást szenvednek el, néha soha nem gyógyuló testi-lelki sebekkel.

„Egy társadalom nem boldogulhat, ha legifjabb tagjait korai házasságba, szexuális munkára kényszerítik, vagy megtagadják tőlük alapvető szabadságjogaikat” – szögezte le Ann Veneman, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A jelentés szerint sem a műveltség színvonalának emelkedése, sem a gyerekházasságok tilalma nem elegendő visszatartó erő a hagyományokból és vallásból fakadó gyakorlattal szemben.

Dél-Ázsiához köthető a be nem jelentett születéseknek több mint a fele. Az így világra jött gyerekeket nem tudja megvédeni az állam, nem járnak iskolába, és nem jutnak hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az UNICEF-jelentés a széles körűen elterjed gyerekkereskedelemre is felhívta a figyelmet. Különös tekintettel arra, hogy az áldozatok nem kapnak megfelelő védelmet, és a gyermekkereskedők elleni eljárások során nincsenek tekintettel a kiskorúak érdekeire.


Forrás: MTI
2009. 10. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés