2021. Június 20. vasárnap
A vastagbél állapotától, a benne élő baktériumtörzsek összetételének arányától, illetve a vastagbélbél falának épségétől is függ úgy az immunrendszerünk megfelelő működése, mint a normál testalkatot biztosító anyagcsere. A magyarok 45-50%-ka székrekedésben szenved. A vastagbélben hosszabb ideig pangó bélsár sok problémát tud okozni, ezért is fontos a vastagbél egészséges működésének folyamatos karbantartása, és rendszeres tisztulása.

A szervezet méregtelenítő szerveinek működését időnként szükséges támogatni. Ilyen szervek a vese és a máj. Minden májméregtelenítéssel egyidőben érdemes a vastagbél kíméletes salaktalanítását is kúraszerűen segíteni. Ily módon az endo- és biotoxinokon kívül, minden hidrolizált, metilált, hormon, és minden lebontott vegyület, jó, ha egyidőben és minél hatékonyabban távozik a szervezetből.

A méreganyagokkal telített szervezet sokkal nehezebben tud megszabadulni a súlyfeleslegtől. Éppen ezért, a méregtelenítést támogató vastagbél salaktalanítással célszerű elkezdeni minden fogyókúrás törekvést is.

Salaktalanítás1

A professzionális salaktalanítás nem összetévesztendő az egészségtelen hashajtással!

A hashajtók hosszú távon való használata bélrenyheséget okoz, ha szenna típusú növények hatóanyagait, antrakinont tartalmaznak! A hashajtás továbbá vékonybél gyulladást (Crohn-betegség), ezáltal hasznos tápanyag felszívódási problémákat is okoz, ami hiánybetegségekkel jár. Ez az állapot nem kedvez sem az anyagcserének, sem az immunrendszernek!

Van olyan termék, amelyben a természetes magnézium egy speciális vegyülete az elektrolit-egyensúlyt biztosítja, ezt dúsítják tovább antioxidáns citrus-bioflavonoiddal és C-Vitaminnal. Ez a több évtizede kipróbált, egyedi receptúra ozmotikusan hat, csak azt akadályozza meg, hogy a bélsárból a vastagbélben felszívódjon minden víz! Így lazán tartja a székletet, hidratáltan a bélnyálkahártyát, ami megkönnyíti a bélsár tovább haladását, és ezáltal a salakanyagok ürülést, néha még a vastagbél redőből is. Ezáltal tényleg csak a már haszontalan bélsár, a "salakanyag" távozik. Mindezt a belső tisztulást kíméletes módon teszi, az aranyérrel küzdők nagy megkönnyebbülésére. Nem irritálja a bélbolyhokat és nem növeli a bélfal mozgásait (perisztaltika) sem, tehát nem okoz bélgörcsöket.

Salak2

Oxytarm, 2004 óta bizonyít! Itt érhetsz el több információt a termékről

Ön este, vacsora után, a bevitt vízmennyiséggel szabályozhatja (3-5 dl), hogy mennyire akarja hígnak a székletet. Sokan a "belső zuhany" effektust választják. Bár ilyenkor a széklet állaga igen híg is lehet, nem jár a hasmenés tipikus bélgörcseivel, sem a bélbolyhok irritációjával. Így nem csak „átrohan” az étel az emésztő traktuson, hanem hasznosulni tudnak az étkezéssel bevitt hasznos tápanyagok, és nem fog hiánybetegségektől szenvedni.

Ami még fontos, bár híg lehet a széklet, ez NEM a hasmenésre jellemző, minimum egy napon át tartó kellemetlen állapot, hanem EGYSZERI eredmény reggel! Napközben nem ismétlődik meg többször a székelési inger, hogy önt kellemetlen helyzetbe hozza!

vastagbéltisztítás alapvető egy tudatos embernél! Az ókori görögök is kijelentették a mára már híres mondást: "A halál a belekben lakozik!”

Salak3

A felmérések szerint minden 4. ember valamilyen vastagbél panaszban szenved. Túl sok az egészségtelen adalékanyag az ételekben, túl kevés a rost a táplálékban, mozgásszegény életet élünk!

A vastagbélnek van egy felszálló, egy vízszintes és egy leszálló ága. A mozgásszegény, szedentáris életmód miatt lelassul a bélmozgás, ezáltal nem halad tovább a béltartalom a természetes kiválasztás útján. Akinél székrekedés miatt sok a felgyülemlett bélsár, könnyen a vastagbél kitáskásodásához (diverticulosis) vezethet.

Ilyenkor többnyire a rekeszizom alól kitüremkedik a vastagbél vízszintes szakasza, és bizony sokkal jobban feszül az inggomb vagy a zakó, dudorodik a has, növeli a derékbőséget is! Tehát a megjelenés szempontjából sem előnyös a látványa.

Férfiaknál a 94 centiméteres, nőknél a 80 centiméteres derékbőség már intő jel! Ezen értékek felett már valószínű a zsigeri zsírok jelenléte, és metabolikus szindróma alakulhat ki, ami komoly egészségkárosodással jár!

Salak4

Ha rendszeres a vastagbél tisztulása, bizony laposabb a has, jobban állnak a ruhák is, a könnyed közérzetről és az egészségről nem is beszélve! Amennyiben túltelített a vastagbél vízszintes szakasza, nyomás gyakorol a rekeszizomra. Ez a légszomjat okoz, főleg, ha lehajolunk. Ilyenkor szoktunk fújtatni, ha be kell kötni a cipőfűzőt. De ez lenne még a legkevesebb, hiszen ez csak optikai, esztétikai szempont. Elsősorban az egészséges anyagcsere működésen és a megfelelően erős immunrendszeren van a hangsúly!

Az egészség mindenek előtt! Lássunk egy hasonlatot. Nem mindegy kinek adjuk bérbe a lakásunkat, mennyire fogja tönkretenni. Így van ez a vastagbéllel is. Nem mindegy milyen baktériumtörzsek népesítik be, mekkora kárt fognak okozni!

Miért ártalmas a székrekedés?

A több napig a vastagbélben pangó bélsár 36 Celsius fokos testhőmérsékleten táptalaja a rothasztó baktériumoknak, és egyéb parazitáknak, a Candidának is! Ezért fontos, hogy ne szaporodjanak túl a számunkra rossz baktériumok, és ne boruljon fel a vastagbélflóra oly kényes egyensúlya!

Salak5

A rossz bélflórát képező baktériumok méreganyagokat (endotoxinokat, biotoxinokat) termelnek. Ezek a vegyületek sok esetben visszaszívódnak a bélbolyhokon, egy állandó "önmérgezésben" tartva a szervezetet! Az endotoxinok gyengítik a vastagbélfal sejtjeit. Egyre több klinikai kutatás bizonyítja, hogy féláteresztő, áteresztő bélszindrómát is okozhatnak, ami az immunválasz eredményeként szervezet szerte krónikus gyulladásokkal jár. A krónikus gyulladások vezetnek a metabolikus szindrómához is, ami nem más, inzulin rezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések.

Ez a folyamat alma típusú, hasi elhízással jár, amit viszcerális, azaz zsigeri zsíroknak is nevezünk.

Salak6

Ezek a zsírok nem csak a beleinket veszik körül, ezáltal nehezítve a normál bélmozgásokat, de egyéb belső szerveinket is körbenövik. A legveszélyesebb a szív elhájasodása.

Az sem mellékes, hogy a szervezet a bio-toxinokat (méreganyagokat) zsírszövetekben különíti el. A zsírsejtekben viszont az immunválasz következtében folyamatos gyulladások zajlanak. A szervezet-szintű, lassú, krónikus gyulladásokat ki lehet mutatni vértesztből a nagy szenzitivitású CRP teszttel.

A szervezet szó azt jelenti, hogy minden-mindennel összefügg, hiszen szervek és szervrendszerek hierarchikus egymásra épülése biztosítja az életben maradásunkat!

Tehát a fentiek magyarázata szerint, nem csak a vastagbél, és az erős immunrendszer karbantartását, de a fogyókúra hatékonyságát is ezen tisztulási folyamatokkal segíti a méregtelenítés alapját képező salaktalanítás!

A vastagbél salaktalanítása fontos eszköze a vastagbél karbantartásának. Olyan, mint egy szerviz, amit kúraszerűen érdemes egy évben legalább kétszer elvégezni.


Szerző:

Tyhor_Herczeg Kyra

Táplálkozástudományi szakértő

Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tag

 

2021. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés