2024. Július 13. szombat
Egy brit tudós szerint 24 éves korra kellene emelni az alkoholfogyasztás törvényi engedélyezését, mivel már a mérsékelt ivás is káros hatással van a fiatalok intelligenciafejlődésére.

„Az ivászat hatásai és hosszú távú következményei, még az úgynevezett mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás is teljesen különböző módon hat a fiatal agyra, szervezetre, génekre, és még évtizedekkel később is érezteti hatását azután, hogy a gyermek elfogyasztotta az első korty italt” – hívta fel a figyelmet Aric Sigman biológus az  Alcohol Nation: How to Protect Our Children from Today's Drinking Culture (Alkoholnemzet: Hogyan védjük meg gyermekeinket napjaink ivási kultúrájától) című könyvében.

alkohol, alkoholfogyasztás

Nagy-Britanniában a törvények lehetővé teszik, hogy már a gyermek ötéves korában a szülők engedélyezzék az otthoni alkoholfogyasztást, és a 18 év alatti tinédzserek számára engedélyezett, hogy barátaikkal a pubokban üljenek, ugyanakkor ott az alkoholfogyasztás csak 18 éves kortól legális – emlékeztetett a könyvet ismertető The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Sigman szerint ez a fajta szabályozás ellentmondásos, túlságosan „sok teret ad manőverezésre”. Ideális esetben a fiataloknak nem szabadna alkoholt fogyasztaniuk addig, amíg nem érik és a 24 és fél évet, amikorra az agy teljes mértékben kifejlődik – írja a tudós.

Brit statisztikai adatokból a közelmúltban kiderült, hogy az elmúlt négy év alatt egyharmadával nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket a kórházak sürgősségi osztályain kezeltek alkohol okozta problémák miatt. Egyre több tanulmány mutatta ki az elmúlt időszakban, hogy a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás károsítja a fiatalok memóriáját.

Sigman könyvében cáfolja azt a mítoszt is, hogy meggátolja az alkoholizmus későbbi kifejlődését az, ha a gyermeket megismertetik az alkohollal.


Forrás: MTI
2011. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés