2024. Április 23. kedd
A kemény ivászat súlyos károsodást idézhet elő a tizenévesek agyában: az alkoholizáló tiniknek gondolkodásbeli és memóriaproblémákkal kell számolniuk – állapította meg egy amerikai kutatás.

A serdülők alkoholfogyasztása változatlanul nagy problémát jelent: egy amerikai felmérésben a középiskolások 25%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két hétben legalább egy nap öt vagy több italt fogyasztott. A helyzet Magyarországon is súlyos: egy kutatás szerint míg Európában csökken a diákok körében az alkoholfogyasztás, addig a magyar fiatalok körében ez a tendencia nem figyelhető meg.

alkoholfogyasztás, tizenévesek

Egy tanulmány szerint a nagymértékű alkoholfogyasztás súlyos károsodást idézhet elő a fejlődő agy fehérállományában, mely az agysejtek közötti információáramlásért felelős. Susan F. Tapert, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem pszichiátria docense MRI segítségével vizsgálta 28 tizenéves agyát. A tinik fele vett már részt ivászatban, vagyis egy nap legalább 4-5 italt fogyasztottak, azonban nem voltak alkoholfüggők.

Az MRI felvételek kimutatták, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál károsodott az agy fehérállománya. Korábbi tanulmányokból már ismert, hogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása befolyásolja a serdülők memóriáját és kognitív képességeit, és az iskolai teljesítményt is ronthatja.

Dr. John R. Knight, a Harvard Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász docense szerint az eredményeknek fontos törvényi vonatkozásai is vannak. „Azt ajánljuk, ne csökkentsék az alkoholfogyasztás alsó korhatárát, ahogyan egyes főiskolai vezetők ezt tanácsolták” – mondta el Knight. „Nem akarjuk megfosztani a tizenéveseket és a fiatal felnőtteket semmitől, csak megvédeni a jövőjüket.”


Forrás:

Medipress/Vital

2009. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés