2024. Június 17. hétfő
Régóta ismert tény, hogy a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál, most pedig az is kiderült, hogy miért: mindennek a szex és a hódítás az oka.

A férfiak nőkért folytatott versenye, illetve az a kényszer, hogy vonzóak legyenek a nők szemében, merész, veszélyekkel tarkított stratégiák alkalmazására késztet – számoltak be kutatásukat összegezve a Michigani Egyetem Daniel Kruger vezette kutatói. A vetélkedés élettanilag és a magatartást illetően is kockázatokat rejt, ami nagyobb arányú halálozáshoz vezet.

férfiak,

„Minél kiélezettebb a párkeresési verseny, annál nagyobb a halandóság a férfiak körében” – mutatott rá Kruger, aki szerint alapvetően két tényező felelős a reprodukciós verseny miatti nagyobb kockázatokért.

Az első az egy időben több nővel folytatott kapcsolat, ami más fajoknál is megfigyelhető. Az embereknél a különböző kultúrák eltérően kezelik a poligámia kérdését; a michigani szakemberek szerint minél kiterjedtebb ez a gyakorlat, annál magasabb a férfihalandóság aránya. Az ilyen társadalmakban a domináns férfiak szinte bármelyik nőt megkaphatják, a versenyben lemaradó férfitársaknak viszont nem jut senki.

A második tényező a gazdasági egyenlőtlenség. A párválasztásban a férfiakat anyagi lehetőségeik szerint mérik fel a nők, abból a szempontból, hogy a születendő utód számára kedvezőek legyenek a körülmények. Minél nagyobb a férfiak vagyoni lehetőségei közötti szakadék, annál valószínűbb, hogy fiatalabban halnak meg. A gazdagok azért, mert domináns helyzetben vannak, és az életmódjuk zaklatott, a szegények pedig azért, mert nincs sok esélyük.


2010. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés