2024. Március 02. szombat
A párkapcsolaton belüli nagy korkülönbség manapság nem ritka jelenség, bár a jóval fiatalabb férfival élő nőket sok rosszallás övezi. A tudomány sem áll a pártjukon: egy tanulmány szerint az ilyen nők jóval rövidebb életkorral számolhatnak; ellentétben a férfiakkal, akiknek pont hogy kedvez a nagy korkülönbség.

A demográfiai kutatásokkal foglalkozó rostocki Max Planck Intézet munkatársa, Sven Drehfal a dán lakosság 1990 és 2005 közötti személyi, illetve házassági adatainak elemzése alapján megállapította: a férfiak annál tovább élnek, minél fiatalabb a feleségük. Így például legkevesebb 11 százalékkal kisebb az elhalálozás kockázata azon férfiak esetében, akik partnerüknél hét-kilenc évvel idősebbek. Ha viszont hasonló korú partnerekről van szó, a férfiak számára jóval magasabb ugyan ez rizikó.

párkapcsolat, korkülönbség

Drehfal és csapata ugyanakkor megállapította azt is, hogy minél idősebb egy nő partneréhez viszonyítva, esetében az elhalálozás kockázata annál magasabb. Ha például élettársa hét-kilenc évvel fiatalabb, az adott nő esetében a kockázat 20 százalékkal magasabb, mint a hasonló korú  partnerek esetében. Azaz a nők számára a fiatalabb partner inkább koporsószög, mint éltető forrás.

Mindennek egyik lehetséges oka a tanulmány szerint az, hogy a fiatalabb partnerekkel rendelkező nőket még mindig különcként kezelik, és mindez az érintett számára fokozottabb stresszel jár. A túl sok stressz pedig ismeretesen megrövidíti az életet.

De a rövidebb élethez hozzájárulhat a krónikus pénzszűke is. A fiatalabb nővel élő férfiak túlnyomó többsége ugyanis anyagilag jól eleresztett, miközben az idősebb partnerekkel rendelkezők az esetek többségében gazdagnak aligha mondhatók. A hiányzó pénzt pedig a partner rendszerint képtelen előteremteni, ami számára szintén túlságosan sok gondot és feszültséget okoz.

Ezért a rostocki  kutatók az idősebb nőket arra szólították fel: jól gondolják meg, hogy kihez is kötik életüket, illetve pénztárcájukat.


Forrás: MTI
2009. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés