2024. Április 16. kedd
A fejsérülések után akár harminc évvel később is kialakulhat ún. poszttraumás epilepszia – állapították meg amerikai orvosok Vietnamban szolgált amerikai veteránok követéses vizsgálatával.

Az amerikai haditengerészeti orvosi központ munkatársai olyan vietnami veteránok állapotát követik nyomon, akik egykor fejsérülést szereztek. Az eredeti sérülés után 35 évvel lefolytatott vizsgálat már a harmadik volt a katonáknál.

fejsérülés, epilepszia

A 199 veterán közül 87-nél (44 százalék) jelentkezett poszttraumás epilepszia. Összehasonlításként: a fejsérülést nem szerzett katonák körében négy százalék körülinek találták a görcsrohamok gyakoriságát.

A veteránok közül tizenegynél a második, 15 évvel ezelőtti és a mostani, 35 évvel a fejsérülés utáni felülvizsgálat között eltelt időben jelentkezett az első epilepsziás roham. A Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt szerkesztőségi cikkben kommentáló James Willmore szerint az érintettek agyi aktivitásának vizsgálata igazolta, hogy az eredeti sérülés okozta a felbukkant epilepsziát.


Forrás: MTI
2010. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés