2022. Szeptember 30. péntek
A brit színésznő, Natasha Richardson halála felhívta az emberek figyelmét az agysérülésekre, és felvetette a kérdést, hogy mi is a teendő, ha az elszenvedett fejsérülés vagy a fejünket ért ütés teljesen ártalmatlannak tűnik.

Richardson egy kisebb síbalesetet követően néhány napon belül meghalt. A baleset után felállt, és visszautasította az orvosi ellátást, majd három órával később a szállodai szobájában kezdett fejfájásról panaszkodni. Órák alatt vált állapota kritikussá, majd az esést követő két napon belül meghalt.

fejsérülés, agysérülés

A jelentős agysérülés sem jár minden esetben eszméletvesztéssel, magyarázta Dr. Greg O’Shanick, az Amerikai Agysérülés Szövetség orvosigazgatója. A színésznő esetében úgynevezett epidurális vérömleny keletkezett. A halántéknál a koponya nagyon vékony. Ha itt betörik a csont, megsértheti a koponya alatt futó verőeret, és vérömleny keletkezhet, ami összenyomja az agyat.

Richardson halálának legalább egy beteg köszönheti az életét. Egy ohiói apa baseballozás közben véletlenül a halántékán találta hétéves lányát. A Richardsonról szóló hírek hatására azonnal a kórházba rohant vele, ahol kiderült, hogy a kislánynál is ugyanaz a sérülés alakult ki. A gyors reakció valószínűleg megmentette a gyermek életét.

A szövetség szerint az Egyesült Államokban több mint 1,4 millióan szenvednek évente agysérülést. A legtöbb beteget sürgősségi osztályon kezelik, majd hazaengedik, de ötvenezren belehalnak a sérülésbe.

Szakértők szerint a legtöbb ember tudja, hogy fejsérülés után eszméletvesztés, vagy hányás esetén orvoshoz kell fordulni. A probléma az, hogy még a súlyos agysérülések sem mindig járnak ilyen tünetekkel, mint ahogy az a fenti két példa is mutatja.

Fontos, hogy ha valakit fejsérülés ér, nem szabad magára hagyni. Figyelni kell a magatartás változásaira. Ha a sérült aluszékonnyá, ingerlékennyé, vagy zavarttá válik, netán ittas ember benyomását kelti, megismétli a már elmondottakat, esetleg problémát okoz számára a járás, vagy a beszéd, azonnali sürgősségi ellátásra van szüksége.

Különösen óvatosnak kell lenni a nagyon fiatalok, a nagyon idősek, a vérhígító kezelésben részesülők és az alkoholos, vagy más gyógyszeres befolyásoltság alatt állók esetében, hiszen itt magasabb az agysérülés rizikója. A magyar nyelv rejtett üzenete sugallhatja számunkra és a halánték szó talán éppen arra utal hogy ez a részünk különösen törékeny és sérülése könnyen halált okozhat.


Forrás: Medipress
2009. 07. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés