2024. Május 21. kedd
A kisgyerekes szülők számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésből eredő fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.

Míg a felnőtteknél a fej ütődése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett vizsgálat eredménye szerint.

fejsérülés, agykárosodás

David Johnson, a Calgary Egyetem munkatársa csoportjával 18 ezer gyereksérülés adatait gyűjtötte össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgősségi ellátásra kerültek orvoshoz szerte Calgaryban, és diagnózisukban kisebb fejsérülés szerepelt, azaz nem jelentkezett emlékezetvesztés, és eszméletüket nem vesztették el egy percnél hosszabb időre.

Az eredmények szerint a gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az első vizsgálatot követő hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elő olyan, később jelentkező vérzés, amely tudatzavart nem okozott, ami rendkívül alacsony, háromtízezrelékes arányt jelent.

A szakemberek megnyugtatják a szülőket, hogy amennyiben a gyerek beütötte a fejét és nem hány, éber és közreműködő, akkor nincs ok aggodalomra a későbbi agykárosodás miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozzák, hogy amint lehet, különösen a kisebb gyereket érdemes lehet orvosnak is megmutatni, hogy már az első tüneteket is megfelelően értékeljék.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés